Home / Arte / Libri (page 8)

Libri

I fundmi i Perucëve ose Ungjilli sipas Bletëve

Në ligjëratën e tij gjatë marrjes së çmimit “Nobel” më 1998, shkrimtari José Saramago, qysh në rreshtat e parë rrëfen marrëdhënien e gjyshërve të tij (rrëfenjat dhe personazhet e të cilëve dita-ditës i shumëfishoheshin dhe rriteshin në imagjinatë) me derrat, ...

Read More »

Surroi: Shkruaj të largoj demonët

Veton Surroi, në një bashkëbisedim mbi kulturën dhe mendimin në hapësirat shqiptare “Në letërsi shkruaj të largoj demonët e brendshëm. Ndërsa në publicistikë për të larguar demonët e jashtëm”. Duke e parë shkrimin si një përballje me demonët në një ...

Read More »

Buzëqeshja e Mona Lizës

Besimi se pasjeta vjen e përsosur nëpërmjet edukimit, përbën gjendjen dhe moralin e të gjitha fabulave të çfarë do lloj historie të pështjelluar më pas. Kjo do të thotë që besimi nuk është gjë tjetër veçse edukim për të bërë ...

Read More »

Kur përktheja “Tre shokët” 27 vjeç

Kujtimet e përkthyesit mbi kohët kur përkthente Remarkun Robert Shvarc Romani i Erih Maria Remarkut “Tre shokë” u botua për herë të parë në shqip në vjeshtë të vitit 1961. Ishte koha kur shoku im i rinisë, Drago Siliqi, drejtor ...

Read More »

Sussana Tamaro, një vetmitare e përjetshme

Ajo është një ndër shkrimtaret italiane më të njohura në botë, e megjithatë dëshiron të jetojë larg botës mondane. “Mbretëria” e saj është një fermë në Umbria, me kafshë të ndryshme, nën shoqërinë e “të bekuarës vetmi”. Këtu ajo shkruan ...

Read More »

Një foto novelë për Tiranën në Venecia

Historia e Ejas, një personazhi që Falma Fshazi e krijoi thjesht nga një vegim avioni, për të personifikuar historinë e një qyteti mes kaosit arkitekturor dhe të papriturës…bashkë me kullën e çuditshme të kryeqytetit që kuratori Alehandro Aravena e përzgjodhi ...

Read More »

Rusisë, por jo me dashuri

Te Shtëpia e Takimeve na tërheq pa masë një personazh i neveritshëm, në këtë rast një rrëfyes pa emër, rus, 84-vjeçar, i cili, gjatë një pelegrinazhi në Siberi në shtator të vitit 2004, i shkruan një letër vajzës së gruas ...

Read More »