Home / Arte (page 141)

Arte

Tetori i nobelistëve

– Shifra dhe fakte për çmimet Nobel përgjatë viteve –  Nga viti 1901  deri në vitin 2013, çmimi Nobel iu është dhënë 847 personave, ku mosha mesatare e fituesve ka qenë 59 vjeç dhe 25 organizatave. Kush është laureati më i moshuar ...

Read More »

Konkursi – Dy kinezë për Piramidën

Dy arkitektë kinezë, Seven Xin Chen dhe Nanji Xino, janë fituesit e “Lost Architecture”. Projekti i tyre është përzgjedhur mes dhjetëra materialeve të paraqitura nga arkitektë dhe studentë të arkitekturës, jo vetëm brenda vendit nën 40 vjeç. Të gjitha projektet e ...

Read More »

Tirana në vitet 1920-1944

“Tirana 1920-1944” është libri i studiuesit Spiro Mëhilli, i cili u prezantua në mjediset e Muzeut Kombëtar. Libri përmban të dhëna që nisin nga periudha e Neolitit, por i fokusuar në vitet ’20-’44. Jeta politike e këtyre viteve, ajo sociale, ...

Read More »

“Nobeli”: Murakami apo Kadare?

Bastet e “Nobelit” e rendisin shkrimtarin shqiptar Ismail Kadare si favorit me 7/1 për të marrë çmimin e madh që ndahet javën e ardhshme Kush do ta fitojë çmimin “Nobel” në letërsi këtë vit? A do të udhëtojë çmimi drejt ...

Read More »

Përballë pasqyrës së Geraldinës

Akademia e Shkencave rrëfen në një ditë historinë e saj. Dikur rezidencë mbretërore, ajo do të shërbente pas luftës si qendër për kryesinë e Këshillit Nacionalçlirimtar dhe në vitet 1946-1962 do të ishte selia e Presidiumit të Kuvendit Popullor … ...

Read More »

Ekspansioni i Amazon

Me iniciativa gjithnjë të reja, Amazon po e ndryshon në mënyrë radikale tregtinë e librit. Me një flatrate për librat elektronikë, Amazon po zgjeron monopolin e saj. Por synimet e gjigantit shkojnë më tej se kaq. Nga laboratori i Amazon ...

Read More »