Home / Arte (page 80)

Arte

Kur teatri u çlirua nga ideologjia

Shfaqjet e para të teatrit absurd/ Përpjekjet e regjisorëve si Agim Qirjaqi, Arben Kumbaro, apo Gëzim Kame për të sjellë teatrin e ri Pas viteve ’80, drama e parë që pati sukses në skenën e teatrit “Migjeni”, ishte “Çmurosja” e ...

Read More »

Një darkë që na bashkon

“Vakti i butë” quhet ekspozita që do të hapet sot në mbrëmje në Galeri “Miza”, i tri artisteve ballkanase Adela Jušić, Nardina Zubanović nga Bosnja dhe Hercegovina dhe Beskida Kraja nga Shqipëria. Nën kurimin e Blerta Hoçia, kjo ekspozitë sjell ...

Read More »

Një fotograf i huaj në kërkim të lapidarëve

Fotografi Robert Hackman sjell më 6 gusht në Galerinë Kombëtare të Arteve, një ekspozitë kushtuar lapidarëve që ka fotografuar në vende të ndryshme të Shqipërisë “Lapidarët kurrë nuk tradhtojnë dobësi apo mungesë vendosmërie. Janë të fortë, me tytat e armëve ...

Read More »

Të mos takohesh kurrë me lumturinë

Theodore Roethke Theodore Roethke nuk e takoi kurrë lumturinë. As dashuritë më të mëdha që u shfaqën para tij, nuk mundën t’i jepnin orë që ta bënin të lumtur. Ai mbeti gjithë jetën peng i errësirës që e pushtoi ashtu papritur, dhe ...

Read More »

Libra të rinj

Eqerem Canaj Çatia e gjarpërinjve Gjinia: Roman Botimet: “Toena” “Shtraku i vetëtimës: terrgjelbri i syrit, frymëprerë, i mërgatë, hapin ndal. Kërcëllimë menteshash ndryshkur; fshati i pelenave, vdekur qyshkur, mbase që motit të shtegtimit të kufirit tejcak. Veneroj. Përmbi portë, përkund ...

Read More »

Camaj, jo në periferi

Martin Camaj, shkrimtaria e tij/ Studiuesi Behar Gjoka sjell një vështrim mbi letërsinë e Camaj Në këto dy dekadat e fundit, për Martin Camajn është shkruar jo pak. Konferenca shkencore, shkrime e deri te disertacione kanë sjellë një vështrim të ...

Read More »

Pikaso, pengu i Sadik Kacelit

Sadik Kaceli nuk e harroi asnjëherë atë mesditë në “Kafenë e mbretërve Du Mago” në Paris. Për më shumë se një orë, studenti shqiptar nuk e ndau vështrimin nga tavolina vetëm pak hapa prej tij, ku bri një kapele elegante, ...

Read More »