Home / Arte (page 90)

Arte

Të mbetesh në një varg

ALDA BARDHYLI Ai mund të kthehej me një varg. Emily Dikson imagjinonte zhurmën e hapave në errësirë që do të ndalonin në derën e saj. Atëherë në bllokun e vogël të shënimeve, ajo përpiqej të gjente rreshtin e duhur, atë ...

Read More »

Të kultivosh estetikën

Nga Ardian Vehbiu Të botosh një revistë letrare në shqip: por nga ta nisësh? Ndoshta nga formati vetë: edhe PDF e shkarkueshme, që në fakt rimerr modelin tradicional të një reviste të shtypur; edhe faqe aktive online. Këtu ka nevojë ...

Read More »

Butrinti, tashmë pa teatro të mëdhenj

Rikthehet pas një viti ndërprerjeje Festivali i Teatrove në Butrint nga data 18-23 korrik, më i tkurrur në numrin e trupave pjesëmarrës Bualoti: Ky festival mund të quhet “sakrifica e artistëve”. Mungon dhe Teatri Kombëtar Festivali Ndërkombëtar i Teatrove në ...

Read More »

Librat e verës

Mihal Luharasi: “Roli mesianik i shqipes” Petro Zheji Ledi Shamku: “Ndërgjegjja e Zenos” Aleksandër Meksi: “Prralla Kombëtare”, At Donat Kurti; “Proverba”, Sotir Kolea; “Ushtari i mirë Shvejk”, Jaroslav Hashek Albatros Rexhaj: “Platforma”, Michel Houbellebecq Ilir Kerni: “Mëngjese në kafe Rostand”, Ismail Kadare; “Rrugët e Lirisë, Mosha e arsyes”, ...

Read More »

Opera mbulohet me reklamë makinash

“Karakteri i fortë kërkon hapësirë”, kjo është motoja e një reklame makine që ka zënë ballinën kryesore të Teatrit të Operës dhe Baletit. Vetëm pak ditë pasi në këtë fasadë ishte portreti i violinistit të njohur Shkëlzen Doli, dhe kur ...

Read More »

Aty ku mistika nuk mbaron

Hapet në Bibliotekën Kombëtare ekspozita “Bektashizmi në kulturën shqiptare” Mistika gjithnjë ka qenë një frymëzim për shkrimtarët. Në vitin 1898, Naim Frashëri botoi poemën “Qerbelaja” fillimisht në Bukuresht, ku me tone të ndjera sillte pikëpamjet e tij për të panjohurën, ...

Read More »