Home / Te ndryshme / Fenomeni që ndodh për herë të parë në 70 vite, të gjithë do jemi dëshmitarë

Fenomeni që ndodh për herë të parë në 70 vite, të gjithë do jemi dëshmitarë

Më 14 nëntor do të kemi mundësinë unike të vëzhgojmë jo vetëm super-hënën më të madhe dhe më të ndritshme të vitit, por edhe superhënën më të madhe që nga viti 1948.

Duke qenë pozicioni më i afërt i hënës me planetin tonë në këtë shekull, kjo ngjarje astronomike është cilësuar si “ngjarja protagoniste e vitit” nga CBS News. NASA thekson se sateliti nuk do të jetë më kaq afër me tokën deri më 25 nëntor, 2034.

Fenomeni i superhënës ndodh kur Dielli, Hëna dhe Toka janë në një vijë dhe orbita e satelitit natyror ndodhet në pikën e saj më të afërt me Tokën. Kjo e bën atë që të duket 14 për qind më e madhe dhe 30 për qind më e ndritshme se zakonisht.

Fenomeni do të jetë i qartë me sy të lirë, por për vëzhgim më të mirë është e këshillueshme që të qëndroni larg dritave të qytetit.

Superhëna e ardhshme do të ndodh më 14 dhjetor.

Leave a Reply

%d bloggers like this: