Home / Rajoni / Maqedonia / Maqedonia: Serbia, një “fqinj i keq”

Maqedonia: Serbia, një “fqinj i keq”

Maqedonia e akuzoi Serbinë si “fqinj të keq”, duke thënë se duhet të ndalojë së “fyeri” atë, duke e quajtur “Ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë”.

Ministria e Jashtme e Maqedonisë e përshkroi përdorimin e këtij termi si “provokim që ofendon ndenjat e qytetarëve maqedonas”.

Qeveria në Shkup tha se Beogradi është duke vepruar “në mënyrë të papërshtatshme dhe fyese”.

Në vitin 1991, kur Maqedonia ka shpallur pavarësinë nga Republika Federale Socialiste e Jugosllavisë, fqinji i saj jugor, Greqia, ka protestuar kundër përdorimit të emrit Maqedoni.

Një provincë veriore e Greqisë quhet po ashtu Maqedoni dhe Athina insiston se vetëm provinca greke duhet ta përdorë atë emër.

Si kompromis, ish-republika jugosllave është lejuar t’iu bashkohet shumë organizatave ndërkomëbtare nën emrin “Ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë”.

Nga Kombet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian ky vend ende njihet me këtë emër.

Leave a Reply

%d bloggers like this: