Home / Politika / Hidhet shorti për 9 anëtarët e KED-së

Hidhet shorti për 9 anëtarët e KED-së

Anëtari i Gjykatës Kushtetuese që votoi kundër Vettingut për ta rrëzuar si ligj antikushtetueses, është zgjedhur si anëtar i Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, institucioni i parë i parashikuar nga reforma në drejtësi.

Bashkë me të janë zgjedhur edhe 8 anëtarët e tjerë që janë përfaqesues të gjykatave dhe prokurorisë.

Por procesi nuk shkoi pa u vënë në dyshim nga përfaqësuesit politikë. Deputetja socialiste, Vasilika Hysi ngriti dyshimin se Këshilli i Lartë i Drejtësisë ka eliminuar nga gara disa magjistratë, duke i vlerësuar kriteret në mënyrë preferenciale.

Megjithatë, ky moment u kalua, pasi të gjitha institucionet e tjera, përfshi Kuvendin, nuk i dhanë të drejtë në interpretimin e ligjit.

Gjatë hedhjes së shortit, i vetmi institucion që nuk u përfshi aty ishte organi i akuzës, i cili kishte sjellë kandidatë aq sa vende duhet të merrte Prokuroria e Përgjithshme dhe ajo e Apelit.

Sipas rregullave të reja, Këshilli i Emërimeve në Drejtësi ka për detyrë të bëjë vlerësimin dhe renditjen e kandidatëve për anëtarë të Gjykatës Kushtetuese dhe Inspektorit të Lartë të Drejtësisë.

Shorti, që u cilësua nga kreu i Kuvendit, Ilir Meta si një moment i rëndësishëm i fillimit të reformës në drejtësi, dha këtë rezultat:

Anëtarët nga Gjykata Kushtetuese: Besnik Imeraj dhe Vladimir Kristo (Altina Xhoxhaj, anëtar zëvendësues). 

Anëtarët nga Gjykata e Lartë: Mirela Fana (Artan Zeneli, anëtar zëvendësues).

Anëtar nga Prokuroria e Përgjithshme: Rovena Gashi.

Anëtarët nga prokuroritë e Apelit: Gentian Trenova dhe Fatjona Memçaj.

Anëtarët e KLD-së nga Gjykatat e Apelit: Brikena Ukperaj Lubonja, Ervin Metalla.

Anëtar nga gjykatat administrative: Kastriot Selita (Gentian Medja, anëtar zëvendësues).

Leave a Reply

%d bloggers like this: