Home / Ekonomia / HEC-private prodhuan 28% të energjisë në 2016-n

HEC-private prodhuan 28% të energjisë në 2016-n

Hidrocentralet private dhe ato me koncesion kontribuuan me 28% të prodhimit vendas të energjisë më 2016.

Roli i tyre në rritjen e prodhimit vendas ka ardhur gjithnjë e në rritje, teksa për herë të parë pas shumë vitesh, Shqipëria ishte një eksportues neto në energji.

Sipas të dhënave nga Enti Rregullator i Energjisë, prodhimi vendas shënoi vitin e kaluar 7,136,351Mw/h, nga të cilat 5,091,616 Mw/h u prodhuan nga HEC në pronësi të KESH dhe 2,044,735 Mw/h u prodhuan nga HEC private dhe ato me koncesion.

Nga kjo sasi, HEC-i i ri i Banjës në lumin Devoll që u vu në punë për herë të parë më 2016 prodhoi 69,848 Mw/h.

Pavarësisht kostove që kanë dhënë në ambient dhe ndikimin ne habitatet e zonave ku janë, HEC-et private e kanë rritur dukshëm prodhimin e energjisë në vend, duke u bërë kështu pritë për daljen e parave jashtë vendit për blerjen e energjisë.

Ekspertët e sektorit pohojnë se investimet në energjinë nga burime të rinovueshme kanë një kthyeshmëri të lartë. Çmimet e këtij produkti në tregun ndërkombëtar janë në rritje të vazhdueshme për shkak të politikave që po ndjek BE për ndotjen.

Të njëjtët ekspertë pohojnë se duke marrë në konsideratë këtë leverdishmëri, qeveria duhet kishte përfshirë në paketën e financimit 1 miliard euro edhe ndërtimin e HEC të Skavicës. Ndërtimi i këtij objekti i planifikuar qysh në komunizëm do të rrisë ofertën për energji me 35%.

Përveç prodhimit që do të realizojë eficenca e Skavicës do të sillte përfitimin më të madh edhe në menaxhimin e rezervës ujore në Fierzë. Me ndërtimin e këtij objekti, Shqipëria ka shumë shanse të kthehet në një eksportues neto energjisë dhe kostot e furnizimit me energji do të uleshin ndjeshëm.

Leave a Reply

%d bloggers like this: