Home / Te ndryshme / 10 gjërat e mrekullueshme të shpikura nga gratë, që ndryshuan botën

10 gjërat e mrekullueshme të shpikura nga gratë, që ndryshuan botën

Çfarë do të ishte bota pa GPS apo WiFi? Pa disa nga gratë në këtë listë, bota mund të ishte një vend më i rrezikshëm. Më pak e sigurtë. Më pak interesante.

Syzet e tua (në qoftë se ju mbani syze) mund të ishin më pak të qarta se sa janë tani. Filmat nuk do të dukeshin njësoj. Ndërmjet 1790 dhe 1984, rreth 1.5 për qind e patentave të krijuara erdhën nga gratë. Sot, ky numër është rritur në 20 për qind.  Shpikjet janë interesante. Ato erdhën deri në ditët e sotme pas shumë viteve, dekadave apo shekuj të evolucionit.

Pra gratë e kësaj liste kanë dhënë një kontribut të madh në botën e teknologjisë. Pa këto shpikje, bota do të ishte ndryshe nga ajo që është tani.

Këto janë 10 gjërat e mrekullueshme të shpikura nga gratë, që ndryshuan botën:

1. Një grua krijoi çanta letre

Margaret Knight ndryshe quhej “Zonja Edison.”Në moshën 30-vjeçare ajo krijoi çantën prej letre, e njëta çantë, që ne përdorim sot për pazar. Të gjitha janë patentuar në mes të viteve 1902 dhe 1915. Ajo mori dekoratën mbretërore të Legjionit të Nderit nga Mbretëreshë Viktoria në vitin 1871.

2. Një grua krijon xhamin e padukshëm

Katharine Blodgett përfundoi masterin në Universitetin e Çikagos në vitin 1918. Ajo u bë shkencëtaria e parë grua, që u punësua në laboratorin “General Electric.” Ajo krijoi një gotë “të padukshme,”e cila lejoi 99% të dritës të kalonte përmes saj dhe të reflektonte dritën. Xhami është përdorur për herë të parë në kinematografi në Hollywood në vitin 1939. Sot ai ka shumë aplikime dhe është përdorur shpesh tek teleskopët, lentet, dritaret e  automobilave, syzeve etj.

3. Një grua krijon birrën

Ne nuk e dimë kush shpiku formulën e parë për birrën. Por gratë ishin të parat ato që e bënin, shërbenin dhe e shisnin. Sipas ligjit, gratë në shoqërinë skandinave kishin eskluzitivitetin të bënin birrën. Në Angli, gratë bënin birrë në shtëpitë e tyre pasi kjo ishte traditë. Dhe shitja e alkoolit ishte një burim i madh të ardhurash për shumë familje.

4. Një grua krijon sharrën rrethore

Shakers ishin një sekt fetar të shekullit të 18 dhe mendohet se ta janë shpikësit e parë të sharrës rrethore.

5.Një grua krijoi Monopoly

Charles Darroë dhe Elizabeth Magie mendohet se janë dy krijuesit e Monopoly-it. Në atë kohë, Magie ishte një shkrimtare, komediane, aktore, dhe një inxhiniere. Monopoli në fillim përdorej për qëllime arsimore, një mënyrë për të treguar pasojat ekonomike dhe efektet e këqija të monopoleve të tokës. Loja u përdor gjithashtu edhe për të promovuar të drejtat e grave. Monopoly ekzistuar që në vitin 1902.

6.Një grua krijon sistemin e ngrohjes me panele diellorë

Mária Telkes ishte një shkencëtare, e cila punoi në teknologjinë e energjisë diellore. Ajo ishte një nga themeluesit e sistemeve diellore të ruajtjes termike. Maria ka projektuar sistemin e parë diellor të ngrohjes. Ky ishte i pari nga shumë paneleve diellore që ne shohim në çatitë e shtëpive dhe bizneseve sot.

7.Një grua krijon teknologjinë e Wireless

Pasi është quajtur “gruaja më e bukur në botë”, Hedy Lamarr ishte një aktore e famshme dhe me fat në Hollywood. Ajo u martua me njeriun tretë më të pasur në Austri, Friedrich Mandl, në vitin 1933. Ajo ishte gjithashtu ishte edhe inteligjente. Ndërsa Hedy dhe Friedrich mori pjesë në takime prestigjioze të biznesit, ajo mësoi rreth shkencave të aplikuara. Në vitin 1942 ajo shpiku wireless-in. Marina e SHBA  e ka adoptuar këtë teknologji në vitin 1962. Dhe ushtria amerikane e ka përdorur atë gjatë një bllokade në Kubë. Parimet e punës së saj tani shërbejnë si bazë për shumë teknologji moderne, duke përfshirë GPS, Wi-Fi, dhe Bluetooth.

8.Një grua krijon programin e gjuhëve në kompjuter

Grace Hopper ishte një udhëheqëse dhe novatore e programeve kompjuterike. Grace Hopper ka punuar si programuese në kompjuterin e parë, veçanërisht Harvardit Mark 1 në vitin 1944.

9. Një grua krijon fibrën sintetike Kevlar (jelekun antiplumb)

Stephanie Kwolek ishte një kimiste në Dupont prej mbi 40 vjetësh. Ajo zhvilloi fibrat sintetike Kevlar në vitin 1965. Kevlar është pesë herë më e fortë se çeliku. Kjo fibër super e mahnitshme ka mbi 200 aplikacione të dobishme. Sot, ajo është përdorur gjerësisht  si në jelekët antiplumb, helmeta luftarake etj.

10. Një grua krijon pjatalarësen

  

Në vitin 1850, Joel Houghton projektoi një makinë larëse për enët , por me vdekjen e burrit Josephine Cochran u motivua për ta çuar deri në fund planin e tij. Në fillim ajo e projektoi atë në një kasolle para shtëpisë së saj me ndihmën e një mekaniku dhe kështu në vitin 1886 u krijua makina e parë për larjen e enëve.

Leave a Reply

%d bloggers like this: