Home / Teknologji / Historia e fotos së 1 miliard kompjuterëve

Historia e fotos së 1 miliard kompjuterëve

Është ndoshta fotoja më e përhapur në botë dhe thuajse imazhi i Windows XP. Është përdorur në 1 miliard ekrane kompjuterësh që nga fillimi i vitit 2001.

Fotoja është bërë nga fotografi profesionist Charles O’Rear në vitin 1988. Atëherë, ai u nis për të takuar shoqen e tij, më vonë gruaja në San Francisko. Gjatë rrugës, ai i hodhi një sy kodrave në rajon. Ishte janar dhe pas shirave të dimrit, bari bëhet i gjelbër dhe “unë e di se shanset për të gjetur këto kodra të bukura janë vërtet të mira”, kujton ai.

“Bari është perfekt! Është i gjelbër! Dielli është jashtë, ka disa re”, shton.

Kështu që ai e ndali makinën dhe mori disa fotografi me ngjyrën e Fujifilm.

Disa vite më vonë, ai mori një telefonatë nga Microsoft me synim për ta përdorur si sfond të parazgjedhur për sistemin e ri operativ.

Kompania nuk ia tha kurrë fotografit se pse përzgjodhën fotografinë e tij.

“A ishin ata duke kërkuar një imazh paqësor? Artisti i artit, Goldin + Senneby tha se ekipi i markës së Microsoft-it “donte një imazh me” më shumë argumentim “të qiellit që kishin përdorur në Windows 95.

Gjithashtu, bari i gjelbër dhe qielli blu përshtaten në mënyrë të përkryer me dy ngjyrat kryesore në skemën e markës”.

Kur fotografi u përpoq të dërgonte negativët, kompania e transfertave FedEx nuk pranoi. Microsoft kishte vlerësuar aq shumë imazhin sa që asnjë nga kompanitë e transportit nuk mund të mbulonte sigurimin.

Sa kushtoi?- O’Rear ka pohuar se është më i paguari për një imazh – dhe shuma e dytë më e madhe e marrë nga një fotograf i gjallë për një fotografi të vetme. Kryeson imazhi i Bill Clinton përqafuar me Monica Lewinsky.

Microsoft e quajti Bliss dhe, që kur Windows XP u lirua në vitin 2001, është parë nga të paktën një miliard njerëz.

Njerëzit kanë menduar se imazhi mund të jetë marrë në Irlandë e deri në Zelandën e Re. Fotoja është shkrepur në distriktin Sonoma të Kalifornisë në SHBA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: