Home / Bota / Si vuri në dyshim CIA versionin zyrtar të vrasjes së Kennedy

Si vuri në dyshim CIA versionin zyrtar të vrasjes së Kennedy

Deklasifikimi nga Arkivat Kombëtare Amerikane javën e kaluar i mijëra dokumenteve sekrete lidhur me vrasjen e ish-presidentit amerikan John Kennedy ngrenë pyetje befasuese mbi me atë që zyrtarët e lartë të CIA dinin përveç versionit zyrtar të vrasjes dhe kur ata i mësuan këto detaje.

Kenedi u vra në 22 Nëntor të 1963 gjatë turit në Dallas.

Ai ishte në limuzinë bashkë me bashkëshorten Jackei Kenedy kur u qëllua me një plumb në qafë dhe një në kokë. Për këtë ngjarje u arrestua Lee Harvei Oswald, i cili u vra në mënyrë misterioze para se të merrej në pyetje.

CIA që ka ofruar një teori të detajuar të zinxhirit të ngjarjeve që çuan Oswald për të vrarë Kennedy.

Sipas saj Oswald, që banonte në New Orleans, mund të ketë qenë frymëzuar për të vrarë presidentin pasi lexoi një artikull të hënën, 9 shtator, në gazetën lokale, që sugjeronte se Fidel Castro ishte në shënjestër për vrasje nga ana e Shteteve të Bashkuara.

Por sipas dokumentave të deklasifikuara këtë javë, zyrtarët kryesorë të CIA-s ishin të shqetësuar nga mesi i viteve 1970 për faktin se  Agjencia e Inteligjencës, Shërbimi Sekret dhe Komisioni i Shtëpisë së Bardhë, i udhëhequr nga Shefi i Drejtësisë, Earl Warren nuk kishin mbledhur të dhëna të rëndësishme për kontaktet e Oswald me agjentë të huaj, duke përfshirë diplomatë dhe spiunë nga qeveritë komuniste të Kubës dhe Bashkimit Sovjetik, të cilët mund të kishin qenë në dijeni të planeve të tij për të vrarë Kennedy-n dhe madje ta kenë inkurajuar komplotin.

Kështu nga të dhënat mësohet se CIA dhe agjencitë e tjera nuk arritën të mbledhin të dhëna se Oswald, i cili përkrahu publikisht revolucionin e Fidel Kastros kishte qenë në kontakt me diplomatët kubanë disa vjet para udhëtimit në Meksikë, kur ai ishte ndodhej në një bazë ushtarake në jug të Kalifornisë.

Gjashtë ditët e udhëtimit në Mexico City në fund të shtatorit të vitit 1963 dy muaj para vrasjes së Kenedyt  janë një kapitull veçanërisht misterioz në jetën e Oswald. Arsyeja e udhëtimit nuk ishte përcaktuar me saktësi, edhe pse ai i kishte thënë gruas së tij, Marina, se ai shkoi atje për të marrë një vizë kubaneze. CIA pranoi kohë më parë se stacioni  i saj në Mexico City e kishte nën mbikqyrje Oswald gjatë udhëtimit, dhe se ai u takua atje me diplomatë kubane dhe spiunë sovjetike dhe se kishte një marrëdhënie të shkurtër seksuale me një grua meksikane i cili punonte në konsullatë kubane.

Informacioni fillimisht erdhi në FBI dhe Komisioni Warren nga një person, i cili kujton se si Oswald u mburrej për kontaktet e tij me diplomatët kubanë në Los Angeles sipas një memo të brendshme 1975 CIA-s të publikuar javën e kaluar. Kjo memo 27 faqesh, e cili nuk identifikon autorin e saj, është ndër më intriguese e dokumenteve në grumbull javës së kaluar hapur nga Arkivat Kombëtare.

Dokumenti i vitit 1975 vë në dukje dështimin e CIA-s, FBI dhe Komisionit Warren për të intervistuar një dëshmitar kyç, Silvia Duran, gruan meksikane e cili ka punuar në konsullatën kubane dhe ishte raportuar të ketë pasur raport erotik me Oswald. Ajo është “dëshmitari i vetëm në lidhje me aktivitetet e Oswald,” por dëshmia e saj “është marrë dhe paraqitur, vetëm, nga autoritetet qeveritare meksikane,”- thuhet në memon e  CIA-s. Duran, e cila është ende gjallë, ka insistuar vazhdimisht se ajo nuk kishte marrëdhënie seksuale me Oswald, edhe pse pranon se e ka ndihmuar atë në aplikimin e pasuksesshëm për vizë kubaneze.

Megjithatë nuk ka asnjë dëshmi të besueshme cituar në dokumentet e publikuara deri më tani që lideri kuban Fidel Castro ose udhëheqës të tjerë të huaj pasur ndonjë rol personal në urdhërimin e vrasjes së Kenedit.

Leave a Reply

%d bloggers like this: