Home / Rajoni / Samaras në Baku: Greqia partneri më i rëndësishëm strategjik i Azerbajxhanit

Samaras në Baku: Greqia partneri më i rëndësishëm strategjik i Azerbajxhanit

samarasMundësia e furnizimit shtesë të Greqise me gazin azerbajxhanas, në rast të acarimit të krizës në Ukrainë, ishte në qendër të diskutimit midis kryeministrit të greqisë Antonis Samaras dhe Presidentin e Azerbajxhanit Ilham Aliyev, në një takim privat të zhvilluar në Pallatin Presidencial në Baku. Zoterinjtë Samaras dhe Aliyev ranë dakord që çeshtja të diskutohet më tej nga ministrat respektive dhe ekspertet teknikë të të dy vendeve.
Takimi u zhvillua në një klimë të ngrohtë, zgjati 20 minuta, por të dy udhëheqësit patën një diskutim më të gjerë në darkën e organizuar nga z Aliyev. Samaras dhe Aliyev ishin të një mendimi se Greqia po bëhet një shpërndarës i energjisë në rajonin e Evropës Juglindore dhe është partneri më i rëndësishëm strategjik i Azerbajxhanit në Bashkimin Evropian, dhe theksuan rolin e rëndësishëm të tubacionit greke-bullgare.
Zotërinjtë Aliyev dhe Samaras bënë një pasqyrë të marrëveshjeve mes dy vendeve në sektorin e energjisë dhe diskutuar procedurat për zbatimin e gazsjellesit TAP, në kuadër të planit ekzistues. Ata diskutuan për ecurinë e privatizimit të kompanisë energjitike greke DESFA dhe transferimin e 66% të aksioneve në SOCAR.
Më 29 shtator, Komisioni Evropian do të mblidhet dhe besohet se do miratojë zyrtarisht faktin që blerja është në përputhje me të drejtën evropiane të energjisë, çka do ti hape rrugë vazhdimit të procesit. Zotërinjtë Samaras dhe Alijev ranë dakord për përshpejtimin e projekteve dhe u angazhuan për eleminimit te ndonjë problemi burokratik.

Z. Alijev tha se nesër është një ditë e rëndësishme, një fillim i ri për vendin dhe e informoi Kryeministrin Samaras për diskutimet mbi energjinë me udhëheqës të tjerë të cilët kanë ardhur në Baku.
Presidenti azerbaixhanas referuar potencialit të energjisë së Azerbajxhanit dhe përshtatshmërinë e objekteve të përfitojnë fqinjët-vuri në dukje se Shah Deniz nuk ka dhënë potencialin e saj të plotë.
Pas takimit tet-a-tet mes dy liderëve, kanë zhvilluar një takim edhe delegacionet e dy vendeve ku pala greke përfaqësohej nga ministri i Energjisë Janis Maniatis, zëvendësministri i Assimakis Papageorgiou dhe zëdhënësi i qeverisë Sofia Voultepsi.

Leave a Reply

%d bloggers like this: