Home / roze / “Burrat kanë të drejtë të na ‘ngacmojnë’”

“Burrat kanë të drejtë të na ‘ngacmojnë’”

Aktorja franceze Catherine Deneuve tha se burrat duhet të jenë të lirë që të joshin gratë.

74-vjeçarja Deneuve është një prej 100 femrave të njohura në Francë që shkruan një letër të hapur, në të cilën paralajmërojnë për puritanizmin e ri që mori shkas nga skandalet e fundit të ngacmimeve seksuale.

Letra shpreh keqardhjen për valën e denoncimeve që pasoi pretenedimet se producenti amerikan Harvey Weinstein ka përdhunuar apo ngacmuar seksualisht dhjetëra femra. Weinstein i ka mohuar akuzat për seks jo konsensual, por pranoi se sjellja e tij kishte shkaktuar dhimbje. Letra e shkrimtareve, aktoreve dhe akademikeve franceze u publikua në gazetën Le Monde.

“Burrat janë ndëshkuar sa hap e mbyll sytë, janë shkarkuar nga puna vetëm se i prekën gjurin dikujt apo u përpoqën të vjedhin një puthje. Përdhunimi është krim, por nuk është krim të përpiqesh të joshësh dikë, qoftë me këmbëngulje apo edhe pa e ditur si bëhet”, shkruhet në letër, transmeton TCH.

Autoret e letrës thonë se në botë ka ardhur puritanizmi i ri dhe se ndërsa është e ligjshme dhe e domosdoshme të flitet kundër abuzimit të pushtetit nga disa burra, denoncimet e pandalshme kanë dalë jashtë kontrolli. Sipas letrës, kjo po krijon një atmosferë publike në të cilën gratë shihen si të pafuqishme dhe si viktima të përhershme.

Vetë Deneuve, një aktore e nominuar për çmimin Oscar, ka folur hapur kundër fushatave në mediat sociale që sulmojnë dhe turpërojnë burrat e akuzuar për ngacmim të grave.

Leave a Reply

%d bloggers like this: