Home / Ekonomia / “The Telegraph”: Berati mes 30 qyteteve më të bukura në Evropë

“The Telegraph”: Berati mes 30 qyteteve më të bukura në Evropë

Qyteti 2400 vjeçar i Beratit, i njohur jo vetëm për bukurinë e tij të rrallë është renditur në vendin e dytë mes 30 vendeve më të bukura në Evropë.

E përditshmja britanike “The Telegraph” ka publikuar një artikull referuar Shoqatës Japoneze të Agjencive të Udhëtimit, (JATA) për qytetet më të bukura në Europë.

Në listën e publikuar mes 30 qyteteve, renditet edhe Berati në vendin e dytë.

“Mangalemi, në qytetin e Beratit shtrihet në brigjet e lumit Osum dhe është në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Në periudhën e mesjetës ka qenë një qytet kufitar i Perandorisë Bizantine, që gjë e dëshmon kështjella e tij”, thuhet në shkrimin e publikuar nga “The Telegraph”.

Qendra urbane e Beratit, reflekton influenca të traditës së banesave popullore ballkanike, që datojnë kryesisht në shekujt e 18 dhe 19 e.s. Kjo traditë është adaptuar për t’iu përshtatur mënyrës së jetesës së qytetit, me shtëpitë e vendosura në shpate me planimetri kryesisht horizontale dhe që përdorin gjerësisht dritën natyrore.

Në vitin 1961 Berati u shpall zyrtarisht qytet muze. Sot Berati trashëgon 210 objekte muzeale, nga të cilat 150 janë objekte në këmbë. Prej tyre 60 janë monumente të kategorisë së parë dhe të tjerat të kategorisë së dytë

Këto janë 30 qytetet më të bukura në Evropë, sipas Shoqatës Japoneze të Agjentëve të Udhëtimit (JATA).

Më poshtë është lista e qyteteve sipas renditjes.

 1. Kilkenny, Irlandë
 2. Berat, Shqipëri
 3. Civita di Bagnoregio, Itali
 4. Procida, Itali
 5. Conwy, Wells
 6. Lech, Austri
 7. Hindeloopen, Holandë
 8. Lefkara, Qipro
 9. Rovinj, Kroaci
 10. Soglio, Zvicër
 11. Visby, Suedi
 12. Setenil de las Bodegas, Spanjë
 13. Piran, Slloveni
 14. Vlkolinec, Sllovaki
 15. Marianske-Lazne, Republika Çeke
 16. Quedlinburg, Gjermani
 17. Bernkastel-Kues, Gjermani
 18. Golyazi, Turqi
 19. Reine, Norvegji
 20. Sopron, Hungari
 21. Koprivshtitsa, Bullgari
 22. Porvoo, Finlandë
 23. Saint-Cirq-Lapopie, Francë
 24. Riqueëihr, Francë
 25. Sint-Martens-Latem, Belgjikë
 26. Zalipie, Poloni
 27. Monsanto, Portugali
 28. Ohër, Maqedoni
 29. Kotor, Mali i Zi
 30. Gura Humorului, Rumani

Leave a Reply

%d bloggers like this: