Home / Politika / Reforma në Drejtësi, Lu: Hap madhor drejt një gjyqësori të drejtë dhe të pavarur

Reforma në Drejtësi, Lu: Hap madhor drejt një gjyqësori të drejtë dhe të pavarur

Ambasadori amerikan në Tiranë, Donald Lu i cilësoi sot si mbresëlënëse rezultatet e Reformës në Drejtësi.

“Kam besim që reforma në drejtësi po prodhon rezultate reale për popullin shqiptar. Po largon gjyqtarë dhe prokurorë të korruptuar dhe të paaftë dhe po konfirmon ata të ndershmit për të vazhduar punën e rëndësishme të gjykatave. Rezultatet janë mbresëlënëse. Komisioni i Vetting-ut ka shkarkuar 21 gjyqtarë dhe prokurorë si dhe ka konfirmuar 27. Ndërkohë që disa nga rastet do të apelohen, procesi përfaqëson një hap madhor përpara drejt një gjyqësori të drejtë dhe të pavarur”, theksoi ambasadori Lu në një intervistë televizive.

Ambasadori Lu u shpreh se “qytetarët e zakonshëm tani duhet të presin të kenë gjyqtarë dhe prokurorë të rivlerësuar dhe të pastër, që nuk do të kërkojnë më ryshfete dhe nuk do t’i përgjigjen më trysnisë politike. Më në fund, qytetarët mund të kërkojnë dhe të presin drejtësi të vërtetë”.

Lidhur me vonesën për ngritjen e KLGJ-së dhe KLP-së, Lu thekson se ndan të njëjtin shqetësim sikurse edhe opozita për vonesën në ngritjen e institucioneve të reja të drejtësisë, por beson se ky proces nuk do të vonojë.

“Jam dakord me opozitën se është imperative që organet e reja gjyqësore të ngrihen shpejt. Kjo do të lejojë emërimin e një prokurori me mandat të plotë, emërimin e gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë, si dhe krijimin e SPAK dhe BKH. Besoj se jemi pranë krijimit si të KLP edhe të KLGJ. Këshillit të Lartë Gjyqësor i duhet vetëm një gjyqtar i guximshëm i gjykatave të apelit për të dalë vullnetar që të shërbejë në Këshill”, nënvizoi ai.

Ambasadori Lu shprehu besimin se në javët e ardhshme ky proces do të përmbyllet dhe do të ecet përpara me emërimin e gjyqtarëve të rinj, SPAK dhe BKH.

“Procesi i Vetting-ut po funksionon. Jemi shumë pranë hyrjes në fazën tjetër të Reformës”, tha ai.

Leave a Reply

%d bloggers like this: