Home / Ekonomia / BERZH: Greqia dhe Ballkani, mundësitë përtej kufijve për zhvillim ekonomik

BERZH: Greqia dhe Ballkani, mundësitë përtej kufijve për zhvillim ekonomik

Dalja e fundit e Greqisë nga programi i saj i rregullimit ekonomik këtë muaj ka krijuar disa tituj të mirëpritur gjatë përtej vendit. Por si mund të rritet zhvillimi i qëndrueshëm i vendit në vitet e ardhshme? Dhe çfarë do të thotë një rimëkëmbje e qëndrueshme greke për fqinjët e saj në të gjithë rajonin e Ballkanit?

Në një artikull të përpiluar nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim, shkruhet se një mënyrë për të nxitur rritjen e Greqisë është nxitja e lidhjeve të tregtisë dhe investimeve dhe zhvillimi i ndërlidhjeve me vendet fqinje, një fakt i njohur nga qeveria greke në strategjinë e botuar kohët e fundit të rritjes ekonomike.

Greqia është e vendosur për të luajtur një rol udhëheqës. Zë një lokacion strategjik pranë udhëkryqeve të Evropës, Azisë dhe Afrikës. Ajo ndan gjithashtu një kufi toke me Shqipërinë, Maqedoninë, Bullgarinë dhe Turqinë dhe konsiderohet gjerësisht si një portë për në Evropë nga vendet e mëtejshme në lindje dhe në jug. Për shembull, në vitet e fundit ka tërhequr investime të konsiderueshme nga Kina, si pjesë e iniciativës “Brez dhe Rrugë” të atij vendi, vë në dukje BERZH.

Duke zhvilluar këto lidhje, Greqia do të promovonte integrimin në një rajon me potencial të lartë dhe performancë të fortë ekonomike në vitet e fundit. Bullgaria, për shembull, ka pasur rritje të fuqishme në vitet e fundit, duke përfshirë edhe 3.6 për qind në 2017. Më tej në veri, ekonomia rumune ishte një nga rritjet më të shpejtë në BE vitin e kaluar, me rritjen e PBB-së duke arritur në 6.9 për qind. Dhe Shqipëria ka performuar mirë, me një rritje prej gati 4 për qind në vitin 2017. Me rritjen e ekonomisë greke, megjithëse më ngadalë se shumica e fqinjëve të saj, është koha për të rritur nivelin e tregtisë ndërkufitare dhe investimin, thekson Banka.

“Si mund të rriten këto lidhje? Një mënyrë është përmes përmirësimit të infrastrukturës. Në mënyrë inkurajuese, qeveria greke, së bashku me partnerët e saj në vendet fqinje, është e përkushtuar për të çuar përpara një numër projektesh ndërkufitare rrugore dhe hekurudhore në vitet e ardhshme. Këto përfshijnë zhvillimin e korridorit 10 (rrugë dhe hekurudhë) nga Selaniku përmes Shkupit, Beogradit, Zagrebit dhe Budapestit, korridorit IX Pan-Evropian nga Aleksandropolis përmes Bullgarisë, Rumanisë, Ukrainës, Detit të Zi dhe Rusisë dhe korridorit Adriatik-Jon përmes Ballkanit Perëndimor në portin e Bar-it, deri në Mal të Zi. Disa projekte të rëndësishme rajonale të energjisë janë gjithashtu duke u zhvilluar ose duke u konsideruar, duke përfshirë Tubacionin Trans Adriatik (TAP), tubacionin ndërlidhës të gazit midis Greqisë dhe Bullgarisë, si dhe një terminal lundrues të planifikuar LNG në Aleksandropolis. Këto projekte energjetike nuk janë vetëm të rëndësishme për vetë vendet, por edhe për rajonin më të gjerë qendror dhe juglindor të Europës në drejtim të diversifikimit të burimeve dhe rrugëve energjetike.”- thekson BERZH.

Krahas këtyre përmirësimeve në infrastrukturë, angazhimi i qeverisë greke për reduktimin e vonesave të tregtisë është gjithashtu e rëndësishme. Aktualisht koha dhe kostoja për të eksportuar nga Greqia në aspektin e pajtueshmërisë me kufirin janë afërsisht dyfishi i nivelit në vendet me të ardhura të larta të OECD, sipas raportit të Bankës Botërore “Doing Business 2018”. Nga ana e tyre, vendet e Ballkanit Perëndimor kanë bërë përparime të mëdha gjatë viteve në reduktimin e barrierave tregtare, brenda kontekstit si të marrëveshjes rajonale të tregtisë së lirë dhe të aspiratave të tyre për anëtarësimin eventual në BE. Përparime të mëtejshme në këtë fushë do të ishin të dobishme për të gjitha palët, nënvizon Banka.

“Në BERZH i mirëpresim shumë këto përpjekje për të promovuar lidhjet ndërkufitare. Kemi përvojë të gjatë si një investitor në të gjithë rajonin e Ballkanit dhe ekspertizë të konsiderueshme në projektimin e projekteve të infrastrukturës dhe atyre energjetike, duke na bërë partnerë për projekte dhe udhëzime të politikave drejt krijimit të një hapësire ekonomike të unifikuar në të gjithë Evropën juglindore.”- përfundon banka.

Leave a Reply

%d bloggers like this: