Home / Ekonomia /  “Harrojnë” Shqipërinë?! Investitorët e huaj potencialë drejtohen në vendet e tjera të rajonit

 “Harrojnë” Shqipërinë?! Investitorët e huaj potencialë drejtohen në vendet e tjera të rajonit

Nga Dorian Koça

Raportet e institucioneve financiare ndërkombëtare nënvizojnë për përmirësim të rritjes së ekonomisë të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Parashikimet duket se janë në këtë linjë edhe për vitet në vazhdim. Një ndër faktorët kryesorë të kësaj rritjeje janë sidomos Investimet e Huaja Direkte. Dhe “gara” e vendeve të rajonit në këtë drejtim është e ashpër. Së fundmi, mësohet se kompania e tretë më e madhe në botë për prodhimin e gomave të makinave, kinezja “Shandong Linglong Tire Co. Ltd. “, ka vendosur të investojë në një qytet verior të Serbisë 994 milionë dollarë për ngritjen e një fabrike në një periudhë 6-vjeçare. Shitjet vjetore të kompanisë vlerësohet të arrijnë në mbi 2 miliardë dollarë. Pra, në Serbi vetëm një kontratë siguroi rreth 1 miliard dollarë investim të huaj direkt. E njëjta shifër u përmend me bujë edhe nga ministri ynë i Ekonomisë dhe Financave, Arben Ahmetaj pak kohë më parë. Por, me një ndryshim thelbësor. Më 18 qershor, duke folur në mbledhjen e Këshillit të Investimeve që zhvilloi, ministri deklaroi se investimet e huaja direkte po njohin rritje edhe këtë vit dhe pritet të arrijnë vlerën e rreth 1 miliard dollarëve!

Leave a Reply

%d bloggers like this: