Home / Rajoni / BE rrit presionin ndaj Rumanisë: Po shmangeni nga vlerat e demokracisë

BE rrit presionin ndaj Rumanisë: Po shmangeni nga vlerat e demokracisë

Parlamenti Evropian gjithashtu miratoi një rezolutë jo detyruese, që nxit një luftë më të madhe kundër korrupsionit, dënon brutalitetin e policisë gjatë protestave dhe kërkon fundin e asaj që e quajti erozioni i sundimit të ligjit.

“Zhvillimet gjatë 12 muajve të fundit, për fat të keq, kanë vënë në pikëpyetje dhe ndonjëherë edhe kanë ndryshuar progresin e bërë gjatë 10 viteve të fundit”, tha në një konferencë shtypi në Strasburg, nënpresidenti i parë i Komisionit Frans Timmermans.

“Ne duhet të qëndrojmë të vendosur dhe të mbështesim popullatën rumune”, tha ai, duke vendosur tetë fusha ku Bukureshti duhej të vepronte shpejt, përfshirë liritë e shtypit.

Shqetësimet e Komisionit vijnë nga një sërë ndryshimesh ligjore dhe të personelit, të bëra nga Social Demokratët në dy vitet pasi ata morën pushtetin dhe që shihen si kërcënime ndaj pavarësisë gjyqësore që mund të intensifikojnë një zhvendosje larg vlerave demokratike në disa prej shteteve anëtare të BE-së.

Kreu i socialdemokratit Liviu Dragnea, i cili ka një dënim të pezulluar dhe po gjykohet në një shpërdorim të veçantë të çështjes së zyrës, ka shtyrë për ndryshime të mëtejshme legjislative, duke përfshirë një projektligj që do të anulonte në mënyrë retroaktive provën e përgjimeve të mbledhura nga agjencia e inteligjencës në emër të prokurorëve bazuar në urdhër-gjykata.

Transparency International rendit Rumaninë si një nga shtetet më të korruptuara të BE-së dhe Brukseli ka mbajtur sistemin e saj të drejtësisë nën një monitorim të veçantë që nga hyrja e vendit në union, në vitin 2007.

“Raporti i Komisionit dhe rezoluta e Parlamentit Europian trajtojnë të njëjtat gjëra,” u tha gazetarëve presidenti i qendrës Klaus Iohannis. “Ata na thonë se Rumania ka shkuar prapa në kohë, përpara pranimit të saj në BE në 2007”.

Leave a Reply

%d bloggers like this: