Home / Politika / Brenda pranverës, kufi europian me Kosovën. Kjo do ti propozohet edhe Maqedonisë, Serbisë dhe Malit të Zi

Brenda pranverës, kufi europian me Kosovën. Kjo do ti propozohet edhe Maqedonisë, Serbisë dhe Malit të Zi

Kryeministri Rama në konferencën e fundvitit me gazetarët theksoi se brenda pranverës do të kemi një kufi Shengen, apo europian me Kosovën, me synimin që marrëveshje të tilla të shtrihen me gjithë vendet e Ballkanit. Ai tha se është hedhur tashmë një hap i rëndësishëm me nënshkrimin e marrëveshjes kufitare mes dy ministrave të Brendshëm, por është duke u punuar intensivisht për realizimin e një marrëveshjeje Shengen me Kosovën.

“Janë realizuar të gjithë elementët që e bëjmë funksionale këtë marrëveshje. Qëllimi është që brenda pranverës kufiri të jetë Shengen për nga natyra e kjo kërkon që perimetri i sigurisë të jetë perimetri i dy shteteve që do të thotë që çdokush që hyn në Shqipëri  të jetë njëkohësisht i regjistruar në databazën e Kosovës dhe çdokush që hyn në Kosovë të jetë i regjistruar edhe në Shqipëri”, theksoi Kryeministri Rama.

Ai shtoi se e njëjta marrëveshje do i propozohet nga ana e Shqipërisë edhe Maqedonisë, Serbisë dhe Malit të Zi.

“Kuptohet nga ana e Kosovës, ne nuk mund të vazhdojmë me historinë e një kufiri kaq viskoz mes Shqipërisë dhe Kosovës. Përtej të gjitha interpretimeve e konspiracioneve qëndron nevoja njerëzore për të pasur lirshmërinë e qarkullimit të njerëzve dhe mallrave, të kemi një kufi fluid. Duhet të ecim përpara edhe në shkëmbimin e mallrave dhe do garantojmë maksimalisht sigurinë”, tha ai.

“Ne e kemi bërë detyrën tonë të shtëpisë, ia kemi paraqitur palës kosovare dhe në pranverë nuk do kemi më kufirin që kemi po kufi shengen, një kufi europian, kopje e kufirit shengen me të gjitha lehtësitë dhe detyrimet. Vizoni im është që këtë lloj kufiri ta kemi me gjithë vendet e Ballkanit po le ta nisim me Kosovën”, përfundoi kryeministri. 

One comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: