Home / Bota / Franca dhe Gjermania me asamble të përbashkët parlamentare

Franca dhe Gjermania me asamble të përbashkët parlamentare

Asambleja Kombëtare e Francës e ka miratuar marrëveshjen e cila parashikon krijimin e një asambleje të përbashkët parlamentare me qëllim forcimin e bashkëpunimit mes Francës dhe Gjermanisë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Marrëveshja u pranua me mbështetjen e dhënë nga Lëvizja Republika në Marshim (LREM) e cila është në pushtet dhe themeluesi i së cilës është presidenti Emmanuel Macron, Partia e Republikanëve (LR) e qendrës së djathtë, Partia Socialiste (PS) e qendrës së majtë dhe Lëvizja Demokratike (MoDem).

Pritet që marrëveshja të hyjë në fuqi kur ajo të miratohet edhe nga Asambleja Federale e Gjermanisë dhe në rast se ajo miratohet seanca e parë do të mbahet më 25 mars në Paris.

Në asamblenë e cila do të mblidhet dy herë në vit, do të jenë të pranishëm 100 deputetë, nga 50 për secilin vend. Thuhet se marrëveshja u lejon vendeve të heqin dorë nga rregullat e ligjit kombëtar në rajonet kufitare.

Kryetari i Asamblesë Kombëtare të Francës, Richard Ferrand, në një deklaratë ka shprehur kënaqësinë e miratimit të marrëveshjes dhe ka theksuar se kjo asamble do të sigurojë që ligji i të dy vendeve të punojë në mënyrë harmonike dhe do të thellojë bashkëpunimin e tyre.

Ndërkohë që edhe ministrja për Bashkimin Evropian, Nathalie Loiseau këtë marrëveshje e ka cilësuar si një “zgjidhje e guximshme”.

Lideri i lëvizjes La France Insoumise (LFI), Jean-Luc Melenchon nga ekstremi i majtë i cili ka kundërshtuar marrëveshjen ka pretenduar se kjo marrëveshje nuk është në përputhje me interesat e Francës.

“Me këtë marrëveshje krijohet imazhi tek vendet e tjera se ‘çdo vendim merret mes dy vendeve'”, tha Melenchon duke theksuar se përpara se të nënshkruhen marrëveshje të tilla në Evropë fillimisht duhet të mbahen referendume që të pyetet populli.

Themelet për forcimin e bashkëpunimit mes Francës dhe Gjermanisë u hodhën me Marrëveshjen e Aachen-it të nënshkruar më 22 janar. Marrëveshja synon të fillojë një epokë të re të bashkëpunimit mes dy vendeve, të sjellë partneritetin në një nivel të ri dhe për t’u përgatitur për sfidat me të cilat ballafaqohet Evropa.

Leave a Reply

%d bloggers like this: