Home / Kosova / Gjermania ta ndalë turrin e rrezikshëm për ndarjen e Kosovës

Gjermania ta ndalë turrin e rrezikshëm për ndarjen e Kosovës

Gjermania është e vetmja forcë e cila për momentin ka kapacitete për të ndalë korrigjimin e kufirit dhe shkëmbimin e popullatës dhe të territoreve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Ky është konstatimi i dy autorëve të huaj , Kurt Bassauner dhe Toby Vogël, të cilët në një shkrim të gjatë autorial, kanë shtjelluar fazën finale të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe idenë për korrigjim të kufijve si pjesë e një zgjidhje finale ndërmjet dy shteteve.

Ata thonë se prej dallim nga Donald Trump, kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel, ka një rol të drejtpërdrejtë në të ardhmen e Republikës së Kosovës dhe në respektimin e parimeve të  vendosura nga rendi ndërkombëtar.

Sipas dy autorëve të huaj, që nga fillimi roli i Gjermanisë ka qenë jetik për Kosovën, duke mos harruar bashkëpunimin e tyre të ngushtë me SHBA-të dhe Britaninë e Madhe.

Angela Merkel që nga fillimi e kishte kundërshtuar ashpër idenë për korrigjim të kufijve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, që u bë publike në Forumin e Alpbachut në Austri. Ndaj një ideje të tillë shqetësimet e tyre kanë dhënë edhe shtetet të cilat nuk e kanë njohur Kosovën, përfshirë këtu Sllovakinë dhe Spanjën.

Megjithatë sipas tyre, asnjëra nga këto shtete, përfshirë edhe disa shtete të BE-së nuk kanë qenë shumë të zëshme kundër një ideje të tillë, gjë që i ka dhënë hapësire Mogherinit ta konsiderojë një ide të tillë për prekje të kufijve, shkruan Balkan Insight, trasnmeton Gazeta Express.

Përjashtim këtu bën Britania e Madhe e cila e ka kundërshtuar hapur një ide të tillë.

Dy autorët e shkrimit ndër të tjera kujtojnë faktin se si Thaçi e ka anashkaluar totalisht Kuvendin e Republikës së Kosovës, ndërsa parlamenti në Serbi i është nënshtruar plotësisht autoritetit të Vuçiqit.

Sipas tyre, Qeveria e Gjermanisë duhet të qartësojë përpjekjet e BE-së për të votuar një zgjidhje që Serbia mund të hyjë në BE vetëm në kufijtë e saj të pranuar.

Berlini duhet që në të njëjtën  kohë duhet t’i mbledhë vendet e tjera anëtare që t’i rezistojnë çdo shkëmbimi territorial midis Kosovës dhe Serbisë – dhe në Ballkanin Perëndimor më gjerësisht, pasi ato do të çonin në lëvizjet e popullsisë në mënyrë të pashmangshme.

Gjermania duhet të marrë drejtimin tani, për të ruajtur trashëgiminë e Evropës pas Luftës së Ftohtë dhe gjithashtu për të ruajtur vlerat themelore të BE dhe Aleancës Atlantike – dhe për të mbrojtur njerëzit që do të pësonin më drejtpërdrejt nga një shkëmbim tokash.

Në këtë shkrim ndër të tjera është përfolur edhe për qëndrimin e SHBA-së karshi një ideje të tillë, dhe gjithashtu efektin zingjiror që do të kishte ideja për korrigjim të kufijve në vendet fqinje, e veçanërisht në Bosnje.

Autorët janë bashkë-themelues dhe bashkëpunëtorë të lartë të Këshillit të Politikave pwr Demokratizim në Berlin.

Leave a Reply

%d bloggers like this: