Home / Rajoni / Rama për televizionin serb: Shqiptarët dhe serbët mund të bëjnë për Ballkanin çfarë bëri Franca dhe Gjermania për Evropën

Rama për televizionin serb: Shqiptarët dhe serbët mund të bëjnë për Ballkanin çfarë bëri Franca dhe Gjermania për Evropën

Kryeministri shqiptar Edi Rama vuri në dukje në një intervistë ekskluzivive për TV Pink, se ai fuqishëm mbron një epokë të re në marrëdhëniet shqiptaro-serbe dhe beson se serbët dhe shqiptarët mund të bëjnë për Ballkanin çfarë bëri Franca dhe Gjermania për Evropën.

Unë kam menduar gjithmonë dhe unë ende besoj se serbët dhe shqiptarët mund të bëjnë për Ballkanin çfarë bëri Franca dhe Gjermania për Evropën. Unë besoj fuqimisht se ne i detyrohemi brezave të rinj. Ne i detyrohemi themelet e paqes së qëndrueshme dhe përfundimit përfundimtar të konfliktit“, tha Rama.

Ai tha se nuk fliste kurrë për të ashtuquajturën Shqipëria e Madhe.

Shqipëria e Madhe është një term që është krijuar, promovuar, komentuar dhe përdorur nga ata që janë në anën tjetër të llogores gjatë historisë së luftës. Nuk ka Shqipëri të Madhe në asnjë Romanticizëm Shqiptar, as në Rilindjen, as para as pas. Ekziston një ide e qartë se ne jemi vëllezër që tani jetojmë në dy vende të ndryshme dhe se ne duhet të bashkohemi. E pashë atë bashkim si pjesë e rrugës sonë drejt BE-së dhe nëse ka diçka të madhe, është një BE e madhe“, tha Rama.

Duke folur për tarifat e vendosura nga institucionet e Prishtinës mbi produktet serbe, ai tha se kjo nuk ishte një masë tregtare, por një britmë politike.

Vetëm mbështetja që gjërat shkojnë më tej dhe për këtë arsye, si Presidenti francez Emanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel, unë e mbështeta pezullimin. Kjo është diçka që duhet të ishte bërë, pikërisht sepse mundësia ishte atje. Natyrisht, tarifa do të ndikohet nëse nuk ndodh asgjë“, tha Rama, duke shtuar se ishte i vetëdijshëm se nuk ishte e lehtë për t’u kuptuar nga pala serbe.

Duke folur për takimin e Berlinit me vendet e rajonit, Rama tha se ajo që pritej ishte asgjë më shumë se ajo që kemi marrë.

I pyetur për komentet që ai i tha publikisht se Ramush Haradinaj gënjyer në lidhje me presionet për të shfuqizuar taksat mbi produktet serbe, Rama tha se ai mbështeti pezullimin.

U etiketova se bëra diçka të keqe – në të dy anët. Kjo është mënyra se si miqtë e mi Ramush dhe të tjerë u caktuan në Beograd. As Kancelari as presidenti francez, unë nuk e mbrojnë të shfuqizuar taksat, por për të pezulluar dhe të mundësive të reja një kapitull i ri i dialogut. Gjermania dhe Franca kanë premtuar të marrin pjesë drejtpërsëdrejti dhe të jenë më të përfshirë se më parë“, tha Rama.

Ai theksoi se rajoni duhet të lëvizi vetë dhe se nuk duhet të presë ditën kur do të bëhet anëtarë që të arrihet një mjedis më të mirë për veten dhe për njerëzit tanë në rajon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: