Home / Ekonomia / Era e Rilindjes po fryn në Alpe

Era e Rilindjes po fryn në Alpe

Rama-ne-Vermosh-466x350“Era e Rilindjes po fryn në Alpe” bën të ditur Kryeministri Edi Rama me anë të një postimi në rrjetin social “Facebook”.

“Kantieri i rrugës së Vermoshit ku bukuria të merr syte dhe braktisja e gjatë frymën”, shkruan Rama teksa e shoqëron edhe me një foto nga Vermoshi ku po zhvillon një vizitë për takime dhe inspektim punimesh.

Vermoshi ndodhet në skajin më verior të Republikës së Shqipërisë, në një distancë prej 95 km nga qyteti i Shkodrës dhe 1 200 metra mbi nivelin e detit.Pasi  udhëton  në një rrugë dramatike dhe spektakolare malore nga Shkodra për në Vermosh, duke kaluar objekte të tilla si qafën e Rrapshit dhe urën e Tamarës mbi lumin e Cemit,  mbërrin në fshat, i cili është ngritur mbi një fushë malore të krijuar nga lumi i Vermoshit, apo siç quhet ndryshe lumi i Limit.alpet-theth

Në të dy anët e kësaj lugine që shtrihet  në lartesinë 1.100 metra mbi nivelin e detit,  ngrihen shpate malesh me pjerrësi të konsiderueshme dhe të veshura me pyje dhe kullota. Bimësia drunore përbëhet kryesisht nga ahu dhe halorët.

Vermoshi shquhet për panoramën e tij si dhe për reshjet e dëborës që zgjasin afro 100 ditë në vit. ktivitetet kryesore të cilat mund të zhvillohen në Vermosh janë ngjitjet malore në malësinë e Marlulës, shëtitjet në luginat e thella alpine, (të Lëpushës dhe Cemit), skitë në shpatet natyrore me dëborë, peshkimi sportiv i troftës, etj. Një aktivitet tjetër janë turet e biçikletave malore.

Hartat e rrugëve të tyre janë përgatitur nga ana e studentëve të universitetit të Shkodrës dhe Podgoricës me mbështetjen e projektit Gjerman, GTZ. Këtë tur e përfshijnë të dy vendet, Shqipëria dhe Mali i Zi. Zona e Vermoshit është e përmendur për cilësinë lartë të bulmetrave. Shquhen më së shumti kullotat në stanet e Seferçës, i cili është edhe skaji më ekstrem verior i Republikës së Shqipërisë.

Leave a Reply

%d bloggers like this: