Bota

Tragjedia e avionit MH17, Rusia vendos veton për tribunalin ndërkombëtar

Rusia ka përdorur veton e saj në OKB për të bllokuar një projekt-rezolutë për ngritjen e një gjykate ndërkombëtare për të hetuar fatkeqësinë ajrore të fluturimit MH17 në korrik të 2014-ës.

Në seancën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së në Nju Jork, Rusia ishte i vetmi vend që kundërshtoi këtë nismë të mërkurën, ndërsa 11 anëtarë të tjerë të përhershëm mbështetën projekt-rezolutën. Angola, Kina dhe Venezuela abstenuan.

Avioni i “Malaysia Airlines” me 298 persona në bord ishte duke udhëtuar nga Amsterdami në drejtim të Kuala Lumpur, kur u rrëzua më 17 korrik 2014.

Perëndimorët gjithmonë kanë drejtuar gishtin nga rebelët pro-rusë në Ukrainë, si shkaktarë të tragjedisë, por vetë rebelët kanë thënë se nuk janë përgjegjës për vdekjen e rreth 300 vetave.

Presidenti i Këshillit të Sigurimit të OKB-së për muajin korrik, Gerard van Bohemen tha se propozimi erdhi si një akt i përbashkët i Malajzisë, Australisë, Holandës, Belgjikës dhe Ukrainës, për të ndjekur penalisht të gjithë të dyshuarit që kanë gjuajtur në avionin.

Zëvendësministri i Jashtëm i Rusisë, Genady Gatilov e ka quajtur propozimin “të vonshëm në kohë dhe kundërproduktiv”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button