Bota

Mike Pence: njeriu përkrah Donald Trumpit

I matur, i qetë, besnik, i mendueshëm, i tërhequr, elokuent – këto janë mbiemrat që përdor media për të përshkruar Mike Pence. Ai e përshkruan veten si “i krishterë, konservator dhe republikan, sipas kësaj radhe.”

Qëkurse Donald Trump njoftoi në mes të korrikut se do ta bënte Mike Pence kandidatin e tij për nënpresident, kjo u vlerësua nga analistët si një lëvizje strategjike. Pence mund të krijojë një urë lidhjeje me republikanët ultra-konservatorë, të cilët nuk e pëlqejnë shumë Donald Trumpin.

Trumpi dhe Pence nuk janë të një mendjeje

Sipas gazetës britanike “Telegraph” Trumpi e ka quajtur Pence si një të ashtuajtur “running mate”, që do ta ndihmojë të shesë idetë e tij në Kongres. Pence ka kontakte të mira me Kongresin.

Por ata të dy nuk janë gjithmonë të një mendjeje. 57-vjeçari Pence flet për një “sistem të korruptuar” në Rusi, ndërsa Trump në mënyrë të përsëritur ka shprehur lëvdata për Putinin. Më parë Pence ka qenë mbrojtës  tregtisë së lirë – e kundërta e plotë e përfytyrimeve të Trumpit. Pence gjithashtu është shprehur edhe kundër idesë së Trumpit që myslimanëve të mos u lejohet të hyjnë në SHBA.

Pence është i krishterë evangjelikan, rrjedh nga një familje e mesme nga Indiana, kur edhe është rritur, është prej 30 vjetësh i martuar. Pas studimeve për drejtësi, ai ka punuar si avokat dhe moderator në një radio konservatore.

Kundër abordit dhe larmisë seksualet

Guvernatori nga Indiana është tejet konservator. Ai refuzon martesën e njerëzve me të njëjtin seks dhe abortin. Në vitin 2000 ai kërkoi prej Kongresit që të vërë në dispozicion para për institusione që t’u vijnë në ndihmë njerëzve, si homoseksualët, që të ndryshojnë sjelljen e tyre seksuale. Si guvernator ai ka vendosur në Indiana një nga ligjet më të ashpra kundër abortit në të gjithë vendin.

Në fillim të tetorit Pence fitoi duelin e vetëm televiziv të kandidatëve për zëvendëspresident kundër konkurrentit të tij demokrat. Sipas mendimit të vëzhguesve, Pencë ishte më bindës për shkak të tonit të tij të matur. Ai ka një retorikë mjaft të mirë. Por gjatë duelit televiziv 57% e pjesëmarrësve në një anketë të stacionit CBS thanë, se ata nuk dinë mjaftueshëm rreth Pence për të krijuar një mendim për të.

Zëvëndëspresidenti mund të bëhet president

Si zëvendëspresident Mike Pence mund të bëhet president, nëse Donald Trump vdes gjatë kohës së tij si president, ose nuk qëndron më në post për arsye të tjera të tilla si shkarkim nga posti, dorëheqje ose paaftësi për të ushtruar detyrën. Nga 44 presidentë në historinë e SHBA-së nëntë nuk kanë arritur ta përjetojnë deri në fund postin e tyre. Përveç kësaj zëvendëspresidenti kryeson Senatin. Në rast se në ndonjë votim krijohet një situatë 50 me 50 përqind të votash pro dhe kundër, vota e tij është vendimtare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button