Home / Arte (page 62)

Arte

Të sëmuresh nga dashuria

Paul Gauguin, nga moskuptimi në artin e vërtetë. Historia e një prej artistëve më të njohur të shekullit XX. Nga Parisi në Haiti, një rrugëtim i shndërruar në tablo Nga Luan Rama Atelieri i dikurshëm i Paul Gauguin në “Rue ...

Read More »

Sekretet e një jete

Gi Dë Mopasan “Oh Matildë e dashur! Po gjerdani im ka qenë i rremë. Ai nuk vlente më shumë se pesëqind franga!”. Kush e ka lexuar tregimin “Gjerdani” shkruar nga Gi Dë Mopasan, ka përfytyruar portretin e Matildë ndërsa zonja ...

Read More »

Dhimitër Anagnosti ose Kubricku shqiptar

80 vitet e një prej ikonave të kinematografisë shqiptare. Rrugëtimi i një karriere në komunizëm, nga filmi i parë “Njeriu kurrë nuk vdes” te “Gjoleka i biri i Abazit” dhe zbulimi i shkrimtarit të vonë.. Nga Alda Bardhyli Nëse Dhimitër ...

Read More »

Gjon Mili, Jetë e mbetur në foto

Dy vjet në kërkim të jetës së Gjon Milit. Yllka Gjollesha tregon artistin ndryshe. Ndikimin që kishte Shqipëria në veprën e tij dhe fotografinë që i bëri Enver Hoxhës në Konferencën e Paqes “Nisur nga ideja për të fotografuar objekte ...

Read More »

Viti “Kadare”, përfshihet dhe Kosova

Më 28 janar nisin aktivitetet në kuadër të 80-vjetorit të lindjes së shkrimtarit Ismail Kadare Gjirokastra do të gjallojë nga aktivitetet këtë fundjanari. 28 janari, që është dhe 80-vjetori i lindjes së shkrimtarit tonë të njohur Ismail Kadare, do të ...

Read More »