Home / Bota / Steve Bannon, kandidati amerikan për trazimin e Evropës

Steve Bannon, kandidati amerikan për trazimin e Evropës

Bannon, i cili është një nga ish drejtuesit e internet faqes së lajmeve të ekstremit të djathtë Breitbart, e cila ringjalli sërish trendin e “nacionalizmit” në sferën ekonomike gjatë periudhës së detyrës së tij shtatë mujore në kohën e Trumpit në SHBA, synon të bashkojë partitë e djathta ekstreme në BE përpara zgjedhjeve për Parlamentin Europian (PE) në majin e ardhshëm.

Pritet që Bannon përpara zgjedhjeve të PE-së më 23-26 maj 2019 të zhvillojë një sërë vizitash intensive nga muaji nëntor për të kërkuar mbështetje ndaj lëvizjes “The Movement”.

Përpiqet të tërheqë anëtarë me premtimin e fondeve dhe ndihmës për hulumtime

Lëvizjen e tij Bannon e ka ndërmarrë bashkë me Mischael Modrikamen liderin e Partisë Popullore të ekstremit të djathtë në Belgjikë. Modrikamen i cili lëvizjen e ka regjistruar në muajin janar, krahas punëve administrative ai shoqëron Bannon në udhëtimet e tij në Evropë.

Lëvizja për partitë e ekstremit të djathtë që anëtarësohen në të, në qendrën që do të formohet në Bruksel krahas anketimeve dhe zhvillimit të hulumtimeve pa pagesë premton të japë edhe rekomandime në çështjen e zhvillimit të fushatave politike.

Pavarësisht se ende nuk nuk është deklaruar qartë burimi, në të njëjtën kohë për grupet që do të anëtarësohen në lëvizje parashikohet të transferohen fonde nga donatorët “Evropianë dhe Amerikanë”. Modrikamen, pretendon se aktualisht janë mbledhur “shuma serioze” nga donatorët.

Qëllimi është bashkimi i të djathtës ekstreme

Me projektin e tij të ri Bannon ka në objektiv fillestar PE-në. Duke deklaruar se synon të formojë një “super grup” të përbërë nga të djathtët ekstremë kundër partive tradicionale brenda PE-së, Bannon në këtë mënyrë kërkon të marrë një të tretat e Parlamentit i cili ka 751 vende.

Duke mbrojtur idenë e tij se tashmë partitë populiste në Evropë “janë zgjuar”, Bannon ka tërhequr vëmendjen me deklaratën e tij se “Zgjedhjet e ardhshme në maj kanë një rëndësi kyçe”.

Lëvizja u jep përparësi koncepteve të tilla me të cilët të djathtët ekstremë zhvillojnë politikë nëpërmjet si sovraniteti kombëtar, kufijtë e fortë, migrimi i kufizuar dhe lufta kundër radikalizmit.

Kundërshtari i ri i Soros-it

Në anën tjetër kur shikohen deklaratat dhe politikat që ndjek Bannon shihet se objektivi i tij kalon përtej zgjedhjeve të Parlamentit.

Duke theksuar se ai synon të krijojë “infrastrukturën e një lëvizjeje populiste globale”, Bannon duket se e ka identifikuar veten si një rival ndaj biznesmenit amerikan me origjinë hungareze George Soros, që mbështet liberalizimin në shkallë globale.

Bannon e ka përshkruar si një “person shumë inteligjent, por i djallëzuar” Soros-in i cili ka shpenzuar rreth 32 miliardë dollarë që nga viti 1984 për të mbështetur ‘demokracitë liberale‘ në Evropë nëpërmjet Institutit të Shoqërisë së Hapur. Ai beson se do të jetë një kundërshtar i fortë duke mbështetur me lëvizjen e tij një rrymë e cila është plotësisht në të kundërt në Evropë.

Bisedimet që nga Le Pen e deri tek Salvini

Bannon, i cili herë pas here ka zhvilluar biseda sekrete me zyrtarët e partisë ekstreme të së djathtës në Evropë për të mbledhur mbështetje, ai ka gjithashtu një listë të gjerë të vizitave.

Në një fjalim ku Bannon ka ndarë të njëjtën skenë në kongresin e partisë me Marine Le Pen lideren e të djathës ekstreme në Francë, ka thënë: “Lërini t’u thonë racistë, armiq të të huajve. Mos u kushtoni vëmendje, këto përshkrime i mbani si medalje nderi”.

Po ashtu në mesin e atyre personave që Bannon ka formuar kontakte të afërta ndodhen edhe zyrtarë të partisë së ekstremit të djathtë “Vëllezërit e Italisë” dhe partisë La Liga e Matteo Salvini-t i cili është zëvendëskryeministri dhe ministri i Brendshëm i Italisë i cili ka njoftuar hapur se do të japë mbështetje për “The Movement”.

Ndërkohë pretendohet se Bannon dhe Modrikamen në muajin shtator me një xhet privat janë takuar fshehurazi edhe me kryeministrin e Hungarisë, Viktor Orban.

Banon i cili zhvillon bisedime duke përfituar edhe nga rryma kundër BE-së e cila forcohet në Poloni, në të njëjtën kohë dihet që ai ka edhe një marrëdhënie të afërt edhe me Nigel Farage ish liderin e partisë së djathtë ekstreme Partisë së Pavarësisë së Mbretërisë së Bashkuar (UKIP) në Britani të Madhe si dhe me zyrtarë të partisë ekstreme të djathtë Alternativa për Gjermaninë (AfD).

Krizat e BE-së përbëjnë një mundësi për Bannon

Në anën tjetër vendimi i Britanisë së Madhe për largimin nga BE-ja, mos gjetja ende e një zgjidhjeje për krizën e emigrantëve dhe pikëpyetjet në rritje në lidhje me bashkimin financiar, krijojnë një atmosferë krize në të gjithë BE-në.

Problemet në kontinent shkaktojnë rritjen e pashmangshme të partive ekstreme të krahut të djathtë, të cilat gjithnjë e më shumë e vënë në dyshim efektivitetin e BE-së në vende të tilla si Hungaria, Polonia, Franca, Suedia, Holanda, Gjermania, Austria dhe Italia.

Megjithëse konceptet e të djathtës ekstreme dhe nacionalizmit në Evropë sjellin me vete kujtime të këqija të viteve 1930, është e nevojshme që të mos injorohet fakti që Bannon ka kaluar në veprim në kohën e duhur në të gjithë BE-në dhe gjithashtu nuk duhet të neglizhohet mundësia e tij për të qenë i suksesshëm.

Është e paqartë se cilat janë motivet dhe forcat në sfondin e Bannon që kërkon të ushqejë lëvizjen nacionaliste në rritje në Evropë dhe zjarrin opozitar në BE. Disa qarqe mendojnë se pas përpjekjeve për të ndarë Unionin qëndron Trump, të cilët nuk injorojnë qëllimin e presidentit të SHBA-ve për të fituar interes komercial nga BE-ja e fragmentuar.

Ndërsa ata që janë në idenë se Trump nuk ka potencial për të bërë një llogari të tillë “të hollësishme” dhe afatgjate, mendojnë se veprimi i Bannon ka për qëllim vetëm një revoltë të re ideologjike kundër demokracisë liberale të Sorosit.

Lëvizja e re Bannon, e cila pavarësisht se ka një bazë të papërcaktuar dhe që është e dukshme që merr mbështetje nga lobet e forta të SHBA-ve, pritet të sjellë shtysë të re në ndarjen e politikës evropiane tashmë të brishtë për shkak të migracionit të parregullt, trazirave ekonomike dhe ndryshimeve të tjera konjukturale.

Leave a Reply

%d bloggers like this: