Home / Bota / SHBA-të ultimatum 60-ditor Rusisë, për respektimin e Traktatit të Kontrollit të Armëve

SHBA-të ultimatum 60-ditor Rusisë, për respektimin e Traktatit të Kontrollit të Armëve

“Rusia ka një shans të fundit për të treguar në mënyrë të verifikueshme se ato janë në pajtim me traktatin … por ne gjithashtu duhet të fillojmë të përgatitemi për faktin se ky traktat mund të bjerë”, u tha gazetarëve sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg.

Ministrat e jashtëm të NATO-s ranë dakord të deklarojnë zyrtarisht Rusinë në “shkelje materiale” të traktatit të INF, në një deklaratë në mbështetje të Shteteve të Bashkuara, pasi Pompeo i informoi ata në selinë e aleancës në Bruksel mbi shkeljet ruse dhe mbi qëllimin e deklaruar të Presidentit të SHBA Donald Trump për të tërhequr nga traktati.

Gjermania, Holanda dhe Belgjika janë të shqetësuar rreth vendosjes së raketave të SHBA në Evropë – siç ndodhi në vitet 1980, duke prekur demonstratat e mëdha antiamerikane – duke u kapur në konkurrencën bërthamore midis Moskës dhe Uashingtonit.

Një dalje nga Shtetet e Bashkuara nga traktati i INF do të vendoste një tendosje tjetër ndaj aleatëve të NATO-s tashmë të tronditur nga kërkesat e Trump për shpenzime më të larta të mbrojtjes dhe atë që diplomatët thonë se është një mungesë e qartësisë rreth strategjisë amerikane që po shkon për këtë çështje.

Leave a Reply

%d bloggers like this: