Politika

Rama: Dita kur Shqipëria do të numërojë 10 milionë turistë në vit nuk është e largët

Kryeministri Edi Rama, njëherësh Kryetari i Partisë Socialiste, nga Gjirokastra, përsëriti sot apelin për sipërmarrjen për punën e bërë për punën e tyre, gjatë takimit të këshilltarëve socialistë të zgjedhur më 14 maj në Gjirokastër, ku e pranishme ishte dhe ministrja e Turizmit dhe Mjedisit, Mirela Kumbaro.

Ai u shpreh se, Shqipëria nuk duhet të jetë vetë konkurruese për krahun e lirë të punës, por për cilësinë e shërbimit.

“Kurdo të vish gjen gjallëri, energji pozitive, gjen njerëzit që hapin dyer të hotelesh butik. Po rritet një ekonomi familjare që tanimë ka një impakt edhe në jetën ekonomike të zonave”, tha kryeministri.

Rama solli shembullin e një sanitareje në një nga bizneset në Gjirokastër, e cila paguhej 60 mijë lekë për të thënë se, nuk duhet të shohin vetëm shtetin si punëdhënës vetëm i sigurt.

“Nevoja për të pasur forcë pune është çdo ditë e më e madhe. Ne kemi një presion mbi vete nga shumë vite për punë në shtet. Dhe fakti që njerëzit duan të duan në shtetin me pagë minimale 40 lekë, se sa në privat me 60 mijë lekë flet shumë për atë që nuk duhet të bëjmë për të mos kultivuar idenë që shteti është punëdhënësi vetëm i sigurt”, tha. kryeministri.

Rama theksoi nevojën e sektorit të turizmit për forcën e punës së Shqipërisë dhe shërbimet e shërbimeve, teksa kujtoi se, kur do të numërojë 10 milionë turistë në vit nuk është e madhe.

“Industria turizmit, që po sfidon, është përballë një sfide për të plotësuar me forcën e punës për t’ju përgjigjur miliona turistëve. Një vit më parë numëruam 7 milionë turistë, dita kur do të arrijmë kufirin e 10 milionë turistëve janë më afër se ç’kemi menduar. Aeroporti Rinasit është një gjendje që ka qenë kurr më parë dhe një orë e lirë duke pritur e përcjellë avionë“, tha ai.

Rama theksoi, Shqipëria po kthehet në një destinacion të shumëkërkuar.

“Sfida më e madhe nuk është krijuar në gjuhë të punës, por edhe anglishtja e punës dhe bizneset duhet të vrapojnë për t’u rritur më shumë, sepse niveli i saj është shumë i përshtatshëm, është shumë më i lartë. Pjesëmarrja në fitim e punonjësve duhet të jetë më e lartë se sa është, nëse nuk duan të ngrihen në mëngjes me duart lart nga qielli. Koha kur Shqipëria ishte forcë konkurruese nga krahu i lirë i punës ka ikur. Duhet të konkurrojmë me shfrytëzuesit”, u shpreh Rama.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button