Home / Arte (page 41)

Arte

Peng realizimi i filmit “Kërshëndellat”

Rekuiem në kujtim të regjisorit të njohur Ismail Ymeri (1956-2016) Regjisori Ismail Ymeri (Baks, Drenicë) ka ndërruar jetë në mbrëmjen e së enjtes në Stokholm. Takimi i herëpashershëm me shkas. Realizimi i një nga veprave më të njohura kinematografike të ...

Read More »

Kur arti hulumton të shkuarën

Artistë dhe drejtues galerish nga e gjithë bota, në një diskutim mbi historinë në Prizren  A është e mundur të interpretohet e kaluara me një lexim bashkëkohor? Kjo është pyetja që përgjatë dy ditëve do t’u jepet përgjigje nga artistë ...

Read More »

Udhëtim në Tiranë

Nga Iris Sojli Tiranë. Rrugë nën hijen e pemëve. Godina shumëngjyrëshe. Ngjyra për të fshehur mizerjen, për një jetë të re, një epokë të re. Kryebashkiaku i saj artist vendosi kështu, në fillim të viteve 2000. Prej atëherë, shiu, pluhuri ...

Read More »

I fundmi i Perucëve ose Ungjilli sipas Bletëve

Në ligjëratën e tij gjatë marrjes së çmimit “Nobel” më 1998, shkrimtari José Saramago, qysh në rreshtat e parë rrëfen marrëdhënien e gjyshërve të tij (rrëfenjat dhe personazhet e të cilëve dita-ditës i shumëfishoheshin dhe rriteshin në imagjinatë) me derrat, ...

Read More »

Surroi: Shkruaj të largoj demonët

Veton Surroi, në një bashkëbisedim mbi kulturën dhe mendimin në hapësirat shqiptare “Në letërsi shkruaj të largoj demonët e brendshëm. Ndërsa në publicistikë për të larguar demonët e jashtëm”. Duke e parë shkrimin si një përballje me demonët në një ...

Read More »

Buzëqeshja e Mona Lizës

Besimi se pasjeta vjen e përsosur nëpërmjet edukimit, përbën gjendjen dhe moralin e të gjitha fabulave të çfarë do lloj historie të pështjelluar më pas. Kjo do të thotë që besimi nuk është gjë tjetër veçse edukim për të bërë ...

Read More »