Home / Rajoni / Predrag Boskovic-Florence Parly:   Franca do mbështesë Malin e Zi në fushën e mbrojtjes  

Predrag Boskovic-Florence Parly:   Franca do mbështesë Malin e Zi në fushën e mbrojtjes  

Gjatë qëndrimit të tij në Paris, i pranishëm në Panairin e Armatimeve “Eurosatory 2018”, Ministri i Mbrojtjes i Malit të Zi, Predrag Boskovic zhvilloi një takim zyrtar bilateral me ministrin e Forcave të Armatosura të Republikës së Francës, PARLI Firence (Florence Parly). Tema e takimit ishte modaliteti për përmirësimin e bashkëpunimit të të dy vendeve në fushën e mbrojtjes kua u shkëmbyen pikëpamje mbi sfidat bashkëkohore të sigurisë.

Ministri Boskovic tha se Mali i Zi do të mbetet e përkushtuar për forcimin e bashkëpunimit me aleatët, si pjesë e familjes së madhe, ku marrëdhëniet janë të bazuara në besimin dhe mbështetjen reciproke. Ai theksoi rolin e Malit të Zi si një promotor i vlerave pro-perëndimore dhe NATO-s në rajon, si dhe rëndësinë e mbështetjes që Republika Franceze kishte dhënë për Malin e Zi në reformimin e sistemit të mbrojtjes, bashkëpunimin ekzistues në fushën e aviacionit dhe marinës të dy ushtrive, në mësimin e gjuhës franceze, pjesëmarrjen në misionet paqeruajtëse, etj.

Ministri Boskoviç tha se Mali i Zi vlerëson praninë e dukshme të Francës në Ballkanin Perëndimor, duke theksuar se “ky rajon nuk mund të jetë e qëndrueshme pa një vizion të qartë euroatlantik, ashtu si Evropa nuk mund të jetë e sigurt, pa integrimin e plotë të Ballkanit Perëndimor”. Ai tha se vetëm përpjekjet e përbashkëta mund të përballojnë sfidat e sigurisë, dhe konfirmoi gatishmërinë e Malit të Zi për të marrë pjesë në misione dhe operacione ndërkombëtare, për të kontribuar në fushën e sigurisë globale, për të ruajtur paqen dhe stabilitetin.

Boshkoviç tha se Mali i Zi është duke punuar intensivisht në modernizimin e pajisjeve ushtarake, që ushtria e Malit të Zi të jetë e barabartë me aleatët në përballimin e kërcënimeve moderne të sigurisë, dhe se Mali i Zi ka zgjedhur një sistem të mbrojtjes kolektive, si të ardhmen e saj, dhe ka angazhuar  investime të vazhdueshme në sistemin e mbrojtjes, për të forcuar ndërveprimin e forcave të saj.

Ministrja franceze Parli ka shprehur kënaqësinë e sa lidhur me progresin e arritur dhe reformat në sistemin e mbrojtjes të Malit të Zi, me shpresën se vendet e tjera në rajon të ndjekin shembullin malazes. Ajo theksoi se Franca është aleat i besueshëm dhe se anëtarësimi i plotë i Malit të Zi do të kontribuojë në stabilitetin e bashkësisë ndërkombëtare. Ministrja franceze u fokusua veçanërisht në rreziqet e sigurisë dhe kërcënimet e sotme, dhe theksoi se aleatët duhet të rrinë së bashku në mënyrë që të ruajnë trashëgiminë e vlerave të një shoqërie demokratike. Ajo tha se Franca do të vazhdojë të mbështesë Malin e Zi në mënyrë që të forcojë kapacitetet e saj në fushën e mbrojtjes dhe sistemeve të sigurisë. Ata ranë dakord se ka vend për intensifikimin e bashkëpunimit të mbrojtjes mes dy vendeve, si dhe shprehën gatishmërinë e tyre për të forcuar marrëdhëniet në periudhën e ardhshme në fushën e interesit të përbashkët.

Leave a Reply

%d bloggers like this: