Home / Rajoni / Këshilli për Bullgarët Jashtë Shtetit diskutoi situatën në Ukrainë dhe Shqipëri

Këshilli për Bullgarët Jashtë Shtetit diskutoi situatën në Ukrainë dhe Shqipëri

Këshilli për Bullgarët Jashtë Shtetit pranë Nënpresidentes Ilijana Jotova shqyrtoi sinjalet e dhëna nga bashkësia bullgare në Ukrainë. Bullgarët janë të shqetësuar se nëpërmjet reformave të zhvilluara në Kiev rajonet e populluara me bullgarë do të copëtohen dhe ata do të humbasin mundësinë për ta mësuar gjuhën bullgare.

Bashkësia bullgare ngul këmbë që regjioni i Bollgradit të marrë status të veçantë si regjion bullgar dhe për këtë ta marrë përkrahjen e Bullgarisë. Kërkesa është që problemet të shtrohen në bisedimet dypalëshe mes Kievit dhe Sofjes. Këshilli ka konstatuar një problem të tillë edhe ndër bashkësinë bullgare në Shqipëri.

Nënpresidentja u bëri thirrje institucioneve për të bërë më shumë për bullgarët në Shqipëri, që të shohin se nuk janë harruar.

Shqipëria njohu pakicën kombëtare bullgare. Kjo ndodhi pas përpjekjeve të përbashkëta të të gjithë eurodeputetëve bullgarë. Në 2017, pas shumë përpjekjesh, bullgarët në Shqipëri morën statusin e tyre zyrtar. “Pas këtij suksesi, entuziazmi duket se ka zbritur; nevojiten më shumë nisma për t’i treguar komunitetit bullgar atje se nuk është harruar,” theksoi Iliana Yotova. Ështja kryesore është studimi më i gjerë i gjuhës bullgare.

Pakicat bullgare duhet të jenë më aktive, duke pasur parasysh presionin ndaj pakicës bullgare për t’u regjistruar në regjistrim me kombësi të tjera. Një çështje madhore është studimi më i gjerë i bullgarëve, thanë përfaqësuesit e bullgarëve jashtë vendit.

Takimi diskutoi gjithashtu për ndryshimet e miratuara që lehtësojnë studimin në universitetet bullgare të studentëve të huaj me origjinë bullgare. “Bullgaria është bërë një vend më tërheqës për të mësuar. Kjo reflektohet edhe nga reagimet midis diasporave tona historike, me të cilat ne jemi në kontakt të vazhdueshëm,” theksoi Zëvendës Presidenti dhe përsëriti nevojën për krijimin e një regjistri të të diplomuarve në Bullgari.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: