Home / Te ndryshme / Pse meteorët bëjnë dritë?

Pse meteorët bëjnë dritë?

Meteorët janë të njohur për njerëzit që nga momenti kur i kanë hedhur sytë drejt qiellit. Por, pak kush dinë se çka janë meteorët.

pse-meteor-euml-t-b-euml-jn-euml-drit-euml_hdAto përbëhen nga copëza të vogla, jo më të mëdha se kokrrat e orizit ose kokrra e rërës, të cilat vazhdimisht bien në atmosferën e Tokës, transmeton Telegrafi.

Sa më shumë që fërkohen, aq më shumë bëjnë dritë. Zakonisht kjo ndodh në mezosferë në një lartësi prej rreth 80 kilometrash.

Copëra të mëdha, shpejtë lëvizin dhe janë të ndritshme. Ato që fluturojnë në atmosferën tonë kanë një shpejtësi prej 12 kilometra në orë, ndërsa shpejtësia maksimale e tyre është 72 kilometra në orë.

Leave a Reply

%d bloggers like this: