Home / Ekonomia / Leku pritet te forcohet ne fund te vitit

Leku pritet te forcohet ne fund te vitit

Kthimi i emigrantëve për festat e fundvitit, pritet të ndikojë në forcimin e lekut ndaj euros në tregjet e këmbimit valutor vendas.

Eksperti i ekonomisë, Artan Gjergji, u shpreh se duke pasur parasysh eksperiencat e viteve të kaluara, efekti sezonal i kthimit të emigrantëve për festa do të ndikojë ndjeshëm në kursin e këmbimit. Sipas tij, forcimi i lekut ka filluar te ndihet që prej fundjavës së kaluar, ku euro ka humbur pikë, duke u këmbyer nga 138.7 leke të shtunën në 138 lekë të e enjte.

Sipas tij, liberalizimi i vizave nuk pritet të japë ndikim të mëtejshëm në kursin e këmbimit valutor. Agjentët e tregut janë të mendimit se njerëzit që kanë planifikuar të udhëtojnë jashtë e kanë siguruar valutën e nevojshme dhe nuk pritet që kjo kategori të peshojë në balancat e kursit të këmbimit këtë fundviti.

Sipas Gjergjit, euro gjendet në sasi të mjaftueshme në tregun e brendshëm dhe nuk ka arsye për të pritur vlerësim të mëtejshëm të monedhës europiane. Përkundrazi, edhe në muajt e parë të vitit 2011 është më i pritshëm një forcim i monedhës vendase dhe një rënie e euros poshtë vlerës së 138 lekëve.

Leave a Reply

%d bloggers like this: