Bota

Kina, paradë madhështore për fitoren në Luftën II Botërore ( Foto )

Në Kinë është mbajtur një paradë madhështore për të kujtuar fitoren ndaj Japonisë në Luftën e Dytë Botërore, duke treguar se fuqia ushtarake e Pekinit ka arritur një nivel të paprecedent.

Presidenti Xi Jinping, në fjalimin e hapjes së ceremonisë nderoi popullin kinez, “që në mënyrë të palodhur luftoi dhe mposhti agresionin e Japonisë”.

Ai tha gjithashtu se Ushtria Çlirimtare e Popullit do të reduktohet me 300 mijë njësi, por nuk tha një datë të saktë se kur kjo do të ndodhë.

Rritja e fuqisë ushtarake të Kinës po shihet me shqetësim në Azinë jug-lindore, ku së fundmi janë verifikuar jo pak tensione rajonale.

Kina është përfshirë në një seri përplasjesh territoriale me fqinjët e saj në Detin e Jugut, si dhe me Japoninë në Detin Lindor.

Në prag të nisjes së paradës, Shtetet e Bashkuara deklaruan se pesë anije kineze ishin parë në brigjet e Alaskës, për herë të parë.

Mbi 30 zyrtarë të huaj, përfshirë këtu ministra dhe krerë shtetesh, si presidenti rus Vladimir Putin dhe sekretari i përgjithshëm i OKB-së Ban Ki Moon morën pjesë në këtë event.

Por shumë liderë të tjerë, përfshirë këtu kryeministrin japonez Shinzo Abe nuk morën pjesë në të.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button