Bota

AI akuzon Turqinë se po kthen mbrapsht sirianët

“Amnesty International” ka akuzuar Turqinë se po kthen mbrapsht me forcë me mijëra refugjatë sirianë në zonat e luftës.

Nuk ka shumë që Ankaraja vulosi marrëveshjen me BE-në për të frenuar fluksin e emigrantëve drejt Europës, pakt ky që përkundrejt lëshimeve të mëdha të bëra turqve diktonte sistemin e emigrantëve atje. Por që prej mesit të janarit, thotë organizata ndërkombëtare e të drejtave të njeriut, mijëra sirianë janë dërguar në vendlindjen e tyre të shkatërruar nga konflikti i brendshëm 5-vjeçar, çka evidenton sipas saj “të metat e tmerrshme” të marrëveshjes BE-Turqi. Kjo e fundit e detyron Ankaranë të marrë mbrapsht të gjithë emigrantët dhe refugjatët e nisur ilegalisht drejt Greqisë në këmbim të një ndihme të bollshme monetare, udhëtimit pa viza për turqit dhe përshpejtimit të bisedimeve të anëtarësimit në bllokun europian.

Vetëm se marrëveshja në thelb mbështetet tek të konsideruarit e Turqisë një vend i sigurtë për azil, çka sipas Amnesty-së është e qartë se nuk qëndron. Grupi me seli në Londër jep dhe shifra e këmbëngul se që prej mesit të janarit, në shpërfillje të hapur të ligjit ndërkombëtar, nga Turqia janë dëbuar me forcë rreth 100 refugjatë sirianë në ditë. Shumica e të deportuarve në Siri duket të jenë refugjatë të paregjistruar, por Amnesty ka të dhëna se makineria e kthimit të detyrueshëm nuk ka përjashtuar as disa sirianë me dokumente të rregullta.

Në përpjekjen e dëshpëruar për të mbyllur kufijtë e bllokut, liderët e BE-së kanë injoruar me vetëdije faktin e thjeshtë se Turqia nuk është një vend i sigurtë për refugjatët sirianë, thote drejtori i Amnesty-së për Europën dhe Azine qendrorem John Dalhuisen, dhe çdo ditë e më shumë po bëhet edhe më pak e sigurtë, shton ai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button