Politika

Kriza e refugjatëve dhe Ballkani. Gjermania: Të nxisim anëtarësimin e rajonit në BE

Kriza e refugjatëve që synojnë Europën ka dominuar takimin e ministrave të Jashtëm nga vendet e Ballkanit në Samitin e Vienës. Gjatë këtij takimi, ministri i Jashtëm i Austrisë, Sebastian Kurz, tha se “Europa duhet të fokusohet më së shumti në rrugët ballkanike nëpër të cilat kalojnë emigrantët”.

Shpresojmë që Europa, theksoi ai, do të mund të gjejë një zgjidhje për krizën e refugjatëve. Kurz lëshoi kritika për vendet e BE-së kur tha: “Ne duhet të jemi kritikë me veten, pasi është turp kur vende anëtare të BE-së po lejojnë që mijëra refugjatë të qëndrojnë në vendet jo anëtare të BE-së”.

Ndërsa homologu i tij gjerman, Frank Walter Steinmeier, duke folur për rajonin e Ballkanit, u shpreh se “nuk duhet të harrojmë përse ne nisëm procesin e Berlinit, për t’i dhënë shtytje pranimit të Ballkanit Perëndimor në BE dhe për të zgjidhur konfliktet në këtë rajon”.

Duke u ndalur në krizën e refugjatëve, ministri i Jashtëm gjerman Steinmeier u shpreh se “ne duhet të arrijmë një marrëveshje për shpërndarjen e refugjatëve”.
Komisioneri Hahn u tha ministrave të jashtëm të Ballkanit se “të 28 vendet anëtare të BE-së duhet të punojnë bashkë. Ato vende të cilat nuk janë prekur nga kriza e refugjatëve nuk duhet të qëndrojnë indiferentë, pasi në muajt në vijim të tjera vende do të preken nga kjo krizë”.

Nga Samiti i Vjenës, komisioneri Hahn paralajmëroi çeljen e negociatave për anëtarësim me Serbinë. Ai deklaroi në këtë samit se “atmosfera është e atillë që shumë shpejt zyrtarisht të nisim çeljen e negociatave me Serbinë, pasi Beogradi dhe Prishtina kanë bërë hapa përpara, duke tejkaluar problemet e dekadave të shkuara”.

Ditmir Bushati, ministër i Jashtëm i Shqipërisë, deklaroi se “bashkëpunimi rajonal duhet të jetë më i fokusuar në gjithëpërfshirjen dhe të mundësojë një bashkëpunim më eficent nëpërmjet mekanizmave që mundësojnë dhënien e një vlere të shtuar”.

Më tëj, Bushati është ndalur në çështjet bilaterale, për të cilat tha: “Të tilla çështje në të shkuarën kanë ngadalësuar ose kanë penguar procesin e anëtarësimit, duke vënë në dyshim besueshmërinë dhe parashikueshmërinë e këtij procesi. Për të shmangur të gjitha paqartësitë është e domosdoshme që trajtimi i çështjeve bilaterale të bëhet në fazë të hershme, duke kombinuar mekanizmat e zgjidhjes me instrumente nxitës, duke përfshirë instrumente mbështetës për zhvillimin ekonomik”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button