Politika

Vlahutin: Korrupsioni në gjyqësor, më kritiku në një shoqëri

Ambasadorja e BE-së në Tiranë, Romana Vlahutin ka deklaruar se, “korrupsioni në gjyqësor është ndër më kritikët në shoqëri dhe i barazvlefshëm me talljen e qytetarëve të vendit”.

“Është folur shumë për gjyqtarë të korruptuar, por shumë pak janë ndjekur penalisht. Mua nuk më pëlqejnë hamendësimet dhe thashethemet. Të jesh gjyqtar do të thotë të kesh një nga punët më me dinjitet në shoqëri dhe në fakt, kjo reformë duhet të mbrojë të gjithë ata që e bëjnë punën e tyre me ndershmëri e integritet”, ka deklaruar Vlahutin.

Nga ana tetër, ka vijuar ambasadorja, reforma në drejtësi duhet të synojë që prokurorët të bëjnë punën e tyre duke hetuar punonjësit e drejtësisë të përfshirë në afera korruptive, pavarësisht se kush janë ata.

“Kjo reformë duhet të nënvizojë qartë dhe të ndajë prokurorët dhe gjyqtarët e ndershëm nga ata që kanë sjellje kriminale dhe që janë duke shfrytëzuar burimet publike dhe qytetarët. Kjo duhet të jetë një reformë e thellë dhe pa kompromis”, ka thënë Vlahutin.

Nga dokumenti analitik që kanë përpiluar të gjithë ekspertët së bashku, ka vijuar ajo, është e qartë se do të ketë nevojë për amendamente në Kushtetutë.

“Dhe për këtë, unë jamë shumë e kënaqur që anëtarët e opozitës janë bërë tani pjesë e këtij komisioni të posaçëm parlamentar, sepse reforma në drejtësi në Shqipëri duhet të qëndrojë mbi çdo interes tjetër, qoftë ky interes privat apo politik”, ka thënë Vlahutin.

Ajo ka mirëpritur kthimin e opozitës në komisionin e posaçëm parlamentar, duke u shprehur e sigurt se anëtarët e saj do të japin mbështetjen e tyre të plotë.

“Kjo nuk është një reformë politike, ajo udhëhiqet nga ekspertiza. Pra, nuk ka vend për negociata politike për angazhime nga më të ndryshmet apo për veto të caktuar, sepse nuk mund të ketë asgje të tillë kur ne flasim për sundimin e ligjit dhe dhënien e drejtësisë”, është shprehur Vlahutin.

Drejtësia, ka theksuar ajo, ose jepet ose nuk jepet dhe politika nuk duhet të ketë të bëjë fare me të. “Është pikërsht cilësia dhe qartësia që do të bëjnë diferencën dhe do të lënë mënjanë çfarëdo lloj vagullsie, ndaj puna e grupit tuaj të punës është tejet e rëndësishme”, ka shtuar ambasadorja.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button