Home / Keshilla / Dieta Ornish, për t’u dobësuar si vegjetarianë

Dieta Ornish, për t’u dobësuar si vegjetarianë

dietaFale një regjimi vegjetarian,  dieta Ornish siguron humbjen ne peshe dhe nga ana tjetër parandalon sëmundjet kardio-vaskulare.

Çfarë është dieta Ornish?

Kjo dite është zbuluar nga mjeku amerikan Dean Ornish dhe bazohet mbi tre pika baze. Sipas Dean Ornish-it:

•    Yndyrat janë te dëmshme për zemrën
•    Ushqyerja duhet te shtrihet gjate gjithë ditës
•    Frutat dhe perimet duhet te konsumohen ne sasi te mëdha për te mbrojtur organizmin nga radikalet e lira.

Si ndiqet kjo lloj diete?

Me e rëndësishme është përllogaritja e kalorive te marra. Ushqimet qe duhen marre me patjetër janë: frutat, perime dhe drithërat.

Ushqimet qe duhen konsumuar me maturi janë: e bardha e vezës, produktet “light” dhe ato te gatshmet. Ushqimet qe duhen ndaluar janë: te gjitha ato qe kane origjine shtazore (mishi, peshku, vezët), por edhe produktet me shume sheqer, me alkool apo salcat e ndryshme.

Avantazhet dhe disavantazhet e kësaj diete

Ndikimi i kësaj diete për zemrën është mjaft i mire, por nga ana tjetër dieta është paksa e ndërlikuar për t’u ndjekur. Ne fillim mund te sjelle disa vështirësi dhe probleme duke qene se nuk përmban vitamina te cilat trupi i kërkon.
Nga ana tjetër ka edhe një sasi te kufizuar proteinash, vitaminash, lipoidesh dhe hekuri, çka mund te sjelle me pak rezistence.

Leave a Reply

%d bloggers like this: