Bota

Popullsia e botës do të rritet nga 7.2 në 12.3 miliardë

popullsia-e-bot-euml-s-do-t-euml-rritet-nga-7-2-n-euml-12-3-miliard-euml_hdPopullsia po rritet, parashikimet janë gjithnjë e më drastike. Veçanërisht alarmante janë shifrat që vijnë nga Afrika. Popullsia e botës do të rritet ne vitin 2100 nga 7.2 në 12.3 miliardë.

Sot jetojnë 7.2 miliardë njerëz në tokë. Fundi i shekullit do të sjellë deri 12.3 miliardë banorë, ngase probabiliteti është i lartë.

Kështu të paktën thotë një raport nga hulumtuesit Patrick Gerland nga Kombet e Bashkuara (OKB) në Nju-Jork, i cili është publikuar në revistën “Science”, sipas analizës statistikore të shifrave të OKB-së nga 2012.

Shkencëtarët analizuan shifrat e OKB-së nga viti 2012, duke përdorur metodat e reja të teorisë së probabilitetit.

Ata kanë siguruar të dhënat e fundit mbi AIDS në Afrikën jugore. Në këtë mënyrë, prognozat duken të jenë më të sakta, shkruajnë studiuesit.

Në Afrikë, popullsia do të rritet më shumë se katërfish nga sot, afërsisht një miliard më 2100.

Arsyeja kryesore, sipas tyre, është shkalla e lartë e lindjeve. Edhe pse tashmë kishte rënie në 4.6 fëmijë për një grua.

Në kontinente të tjera, rënia ka qenë më e shpejtë. Prandaj, sipas studiuesve, duhet më shumë arsim për gratë dhe më shumë kontraceptive janë të nevojshme.

“Rritja e shpejtë e popullsisë në vendet me përqindje të lartë të lindjeve mund të sjellë më shumë sfida”, thuhet në raport.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button