Teknologji

Pritet të zbarkojë sonda e parë në histori mbi një kometë

ee841-327x200Roboti “Philae” është rrugës për t’u ulur në kometën “Tchouri”, që pritet ta arrijë pas rreth shtatë orë rënie të lirë nëse gjithçka shkon mirë, duke realizuar uljen e parë në historinë hapësinore të një sonde mbi një kometë, njoftoi Agjencia Hapësinore Evropiane (ESA).

“Roboti u lëshua nga sonda evropiane ‘Rosetta’ rreth orës 9:00 GMT. Gjithçka shkoi shumë mirë. Jemi që të gjithë të lumtur. Kjo kaloi pa probleme”, deklaroi Andrea Accomazzo, drejtor i fluturimit të misionit “Rosetta” në Qendrën Evropiane të Operacioneve Hapësinore (ESCO) të ESA-s në Darmstadt.

Përgjegjësit e sondës evropiane “Rosetta”, që udhëton në hapësirë prej 10 vitesh, dhanë dje në mëngjes miratimin përfundimtar për lëshimin e robotit të vogël, “Philae”, që peshon 100 kile.

I lëshuar nga një lartësi prej 20 kilometrash nga sipërfaqa e kometës, “Philae”-s do t’i duhen rreth shtatë orë rënie e lirë para se të arrijë të ndalojë mbi bërthamën e kometës “Tchourioumov-Guerassimenko”. Zona që mednohet të ulet roboti, e quajtur “Agilkia”, është një zonë prej rreth 1 kilometër katror që ndodhet në lobin e vogël të bërthamës së kometës.

Kjo ulje përbën një sfidë teknologjike. Roboti i vogël do të ulet në një kometë shum pak të qëndrueshme, me formë shumë të çrregullt dhe relief të thepisur, ndërkohë që vetë natyra e terrenit është e panjohur.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button