Politika

Prodi: Shqipëria duhet të jetë në BE, por procesi të ndodhë pa tensione

prodi“Shqipëria duhet të shuajë konfliktet e brendshme politike, në mënyrë që të përshpejtohet rruga drejt Bashkimit Evropian. Nëse je pjesë e Bashkimit Evropian, përshpejtohet edhe zhvillimi ekonomik”, – ka deklaruar ish-Kryeministri i Italisë, Romano Prodi  në konferencën “Shqipëri-Itali, partneritet me Evropën”.

Sipas tij është e nevojshme që të ketë unitet politik të brendshëm, sidomos për sa i përket luftës kundër korrupsionit e krimit te organizuar.  E gjitha është një proces kompleks.

“Në këto rajone problemi etnik është i dukshëm sepse kufijtë nuk tregojnë popullsinë e një vendi. Por unioni evropian për këtë është,  për zhdukjen e kufijve. Dhe Italia me Austrinë ka pasur këtë problem, por u zhdukën me anëtarësimin e Austrisë. Dhe në njëfarë mënyre Evropa është bashkim minorancash dhe ato duhen të konservohen”, – u shpreh ish-presidenti i Komisionit Evropian, njëherësh edhe ish-kryeministër , në ditën e dytë të vizitës së tij zyrtare, në Shqipëri.

Ndonëse procesi i zgjerimit të BE-së, është  ngadalësuar vitet e fundit,  për Prodin  nuk ka asnjë dyshim se e ardhmja e Ballkanit është brenda Evropës së Bashkuar, në ndryshim nga vendet që janë në konflikte të nxehta aktuale. Sa i përket incidentit në ndeshjen Shqipëri-Serbi, Prodi theksoi se klasa politike duhet të ketë ndryshim perspektivash.

“Do ketë provokime edhe në të ardhmen por ato duhet të mbahen nën kontroll. Procesi drejt BE-se duhet të ndodhë pa tensione”- u shpreh ish kryeministri italian.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button