Ekonomia

Shqipëria zotëron 65% të tregut amerikan të sherebelës

sherbela-350x191Shqipëria prodhon një sasi të madhe bimësh mjekësore, ku sherebela mban vendin e parë për prodhimin dhe eksportin në botë.

Bima mjekësore, sherebelë eksportohet edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Në SHBA rreth 65% e tregut furnizohet nga Shqipëria me bimë mjekësore aromatike. Ky fakt u deklarua në Asamblenë e 10-të të Industrisë së Bimëve Aromatike Mjekësore. Ndërkohë që vetëm 1 e treta e bimëve mjekësore të mbledhura në Shqipëri arrin të grumbullohet dhe të përpunohet.

Marcus Johnson, Drejtori i USAID-it në Shqipëri tha se është i kënaqur që numri i personave të cilët merren me kultivimin dhe përpunimin e bimëve mjekësore në vend është gjithnjë e në rritje.

“USAID ka pranuar që në fillim që të punojë me këtë projekt për të rritur cilësinë e paketimit dhe të grumbullimit të bimëve aromatike mjekësore në Shqipëri. Sot janë mbi 150 anëtarë nga të cilët 30 eksportojnë rregullisht. Ne do të vazhdojmë të japim mbështetjen tonë për këtë sektor, që Shqipëria të ketë mundësi që ta zhvillojë sa më shumë”, shprehet Marcus Johnson.

Ndërkaq edhe zv/ministri i Bujqësisë, Jani Babi tha se të gjithë kultivuesit e bimëve mjekësore do të kenë mbështetjen e Ministrisë së Bujqësisë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button