Bota

Tri rrugë se si Amerika mund të ndërhynte në krizën ukrainase

Janë me mijëra trupa të rregullt ruse në Ukrainë dhe dhjetëra mijë në kufijtë e saj me Rusinë; tashmë rreziku i një sulmi direkt nga Rusia është tejet evident. Amerika duhet urgjentisht të bashkëpunojë me partnerët e saj europianë, për të gjetur kësisoj përgjigjen më të mirë e më të efektshme ndaj këtij kërcënimi.

ukrainaDuke u përballur me analizat strategjike dhe eksperiencën shumëvjeçare diplomatike, ne po sjellim këtu tri principe themelore, sipas të cilave, duhej orientuar edhe përgjigjja e Amerikës ndaj krizës ndërkombëtare.

E para: Ne rekomandojmë që amerikanët të përmbushin me seriozitet detyrimet e tyre përballë Ukrainës, të cilat ato i morën përsipër me Memorandumin e Budapestit në vitin 1994. Në atë memorandum, Rusia, SHBA-ja dhe Mbretëria e Bashkuar, merrnin përsipër që të mbronin sovranitetin e Ukrainës, në këmbim të tërheqjes së Ukrainës nga posedimi i armëve bërthamore sovjetike në territorin e vet shtetëror.

Synimi për çarmatimin nuklear, do të vuajë në mbarë botën, nëse Amerika i zbulon si të pavlefshme premtimet për sigurinë, që i bëhen një shteti në këmbim të çarmatimit bërthamor, përderisa ky vend është bërë tashmë një viktimë e sulmeve të fqinjit. Ne duam t’i tregojmë botës, se çarmatimi paqësor bërthamor i Ukrainës, për momentin ka mundësuar akses për armatime të tjera, të cilat ajo i ka të nevojshme me urgjencë për të mbrojtur kufijtë e saj.

Amerika duhej ta bënte të qartë se Memorandumi i Budapestit përfshin edhe furnizime me armë, ngaqë kufijtë e Ukrainës u cenuan rëndë dhe më tej kërcënohen me sulme të reja. Kjo mbështetje duhet aplikuar sa më parë dhe të përmbajë furnizime në sistemet e mbrojtjes me tanke, avionë dhe raketa. Një mbështetje e tillë do ta bënte edhe më të qartë për Kremlinin dhe aleatët e tij, çmimin e një ndërhyrjeje në qytetin-port të Mariupolit dhe në zonat e tjera, përfshirë Luhanskun dhe Donjeckun. Zoti Putin do të ndihej keq në këtë pikë.

Sondazhet e qendrës moskovite “Levada”, gjatë muajit të fundit, dëshmojnë se: mbi dy të tretat e rusëve nuk duan që ushtarët rusë të luftojnë në Ukrainë. Shtetet e Bashkuara, për këtë arsye, duhej të komunikonin qartë me Moskën, se furnizimet me armë për Ukrainën do të ndërpriteshin në vend, nëse do të plotësoheshin kushtet e armëpushimit të Minskut nga Rusia: pra që të tërhiqeshin të gjithë ushtarët rusë (ata të rregulltit dhe ata vullnetarët), si dhe furnizimet ushtarake ruse nga territori i Ukrainës; dhe që Moska ta njihte kontrollin e plotë të Kievit mbi rajonin e Donbass-it, përfshirë këtu edhe një pjesë të kufirit ruso-ukrainas.

E dyta: Për të siguruar solidaritetin e Aleancës dhe për ta inkurajuar edhe më tej zotin Putin të pezullojë të gjitha veprimet luftarake, Amerika duhej ta bënte ofertën e saj të fortë negociatore, se Amerika do të shprehej kundër një anëtarësimi të Ukrainës në NATO – nëse Kremlini do të zbatonte pikat e marrëveshjes së Minskut dhe të njihte kontrollin e plotë të Kievit mbi Donbass.

Kjo ofertë do të kishte nevojë si parakusht garancinë nga Kremlini, se Ukraina e ka të drejtën të mos lidhë aleanca ushtarake me shtete europiane. Dhe se Rusia do t’i respektonte vendimet sovrane të Ukrainës dhe integritetin e saj territorial. Kjo ofertë do të sillte direkt reagimet e rusëve, se NATO-ja po zgjerohet shumë. Dhe një siguri të Rusisë për Ukrainën, se ajo do t’i respektonte kufijtë e saj, do ta garantonte shumë më tepër sigurinë e Ukrainës, duke e bërë atë më bindëse sesa një anëtarësim teorik në NATO.

Ne e kuptojmë se përse Moska është kaq e vendosur të kundërshtojë një zgjerim të NATO-s deri te dyert e shtëpisë së saj; por propozimi ynë do ta siguronte Moskën në një mënyrë të atillë, e cila nuk do ta ekspozonte sigurinë e Rusisë automatikisht mbi atë të fqinjëve të saj. Arma më e rëndësishme për mbrojtjen e Ukrainës është patriotizmi i popullit të saj. Për një popull, i cili është i bindur se një shtet sovran ukrainas, është më i miri për ta, reformat politike, që ky besim i popullsisë do të forcojë, mund të bënin shumë më tepër për pavarësinë e Ukrainës sesa furnizimet ushtarake.

E treta: Rekomandimi ynë i tretë është, që Shtetet e Bashkuara të Amerikës të inkurajojnë krerët shtetërorë ukrainas, që të përmbushin premtimet e tyre zgjedhore dhe që t’u ofrojnë ukrainasve një qeveri të besueshme, e cila do t’u shërbejë atyre më mirë në të ardhmen. Është shqetësuese se deri më tani është bërë kaq pak në drejtim të reformave, megjithëse në zgjedhjet e fundit parlamentare, një shumicë e madhe u shpreh hapur për reforma thelbësore.

Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e saj europianë duhej t’i kujtonin presidentit Poroshenko dhe Kryeministrit Jacenjuk, se mbështetja jonë për ekonominë e zhvatur ukrainase do të varet nga fakti se sa shpejt dhe sa të efektshme ato do të mund të çojnë përpara një program reformash.

Marrë nga “Huffington Post”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button