Politika

Bushati raporton në Komisionin e Jashtëm: Duam të jemi një vend me peshë në OSBE

Ministri i Punëve të Jashtme, Ditmir Bushati është paraqitur sot në një seancë dëgjimore në Komision e Punëve të Jashtme për të sqaruar pozicionin e dikasterit që ai drejton lidhur me akuzat e PD-së, se refuzimi i kryesisë të Çështjeve Komitetit të Ekonomisë pranë OSBE-së është një hap prapa i diplomacisë shqiptare dhe vjen për shkak të interesave të vogla, që lidhen me vetë Ministrin.

10872355_10206065409453324_834938249_nSipas Bushatit, ky Komitet nuk është ndër më të rëndësishmit e OSBE-së dhe vendimi ynë nuk ndikon në rezultatet dhe marrëdhëniet e diplomacisë shqiptare.

“Mos marrja e kryesisë së Komitetit të Ekonomisë dhe Çështjeve të Mjedisit ka qenë një vendim i Ministrisë së Jashtme dhe vjen pas një analize të thelluar të strukturave të Ministrisë së Jashtme, të cilat kanë arritur në përfundimin se ky Komiteti nuk është i rëndësishëm, duke parë dhe orientimin tonë strategjik në politikat e jashtme. “\Jemi në kërkim të një vendi me peshë në OSBE, një vend i tillë që ka të bëjë me sigurinë evropiane. Komiteti për të cilin flasim është më i parëndësishmi. Më duhet të sqaroj deklaratat për refuzimin e Komitetit Ekonomik. Është spekuluar për këtë çështje. Është e drejta jonë legjitime që të kërkojmë një komitet me rëndësi. Shqipëria nuk është më në fazën post-komuniste, ndaj nuk mund të pranojnë çdo gjë me entuziazëm”, tha ministri Bushati.

2901-Ne-komisionin-parlamentar-per-politiken-e-jashtme-Foto-ATSH-525x350Sipas Kreut të Diplomacisë Shqiptare, vendi ynë është një fazë ku po punon për të luajtur një rol thelbësor në rajonin e Ballkanit dhe marrja e një angazhimi të tillë, siç ishte ai komitetit të Ekonomisë do të kërkonte resurse ekonomike dhe njerëzore të shumta dhe të cilat nuk do kthenin përfitime të mëdha.

“Komiteti i Ekonomisë dhe Çështjeve Mjedisore zakonisht i jepet vendeve të Azisë, pasi Europa ku ne jemi dhe kemi interesa stretegjik nuk ka ndonjë interes të veçantë, prandaj ne kemi kërkuar sigurinë, pasi çështja e Ukrainës, ku Shqipëria ka një qëndrim të kristalizuar është pikë e strategjisë sonë në marrëdhëniet diplomatike më vendet e tjera të BE-së, ashtu siç janë edhe të drejtat e njeriut. Ne do të ishim mjaft të interesuar të kishim kryesimin e Komitetit të të Drejtave të Njeriut, pasi në Ballkan kjo çështje ka peshë të madhe”, tha Bushati.

Në përgjigje të deklaratave të Bushatit, Deputeti i opozitës, Ish-Ministëri i Jashtëm, Aldo Bumçi theksoi se kërkesa për Komitetin e Sigurisë dhe të Drejtave të Njeriut janë thjesht për të larguar vëmendjen nga e vërteta “Ju, tha Bumçi duke iu drejtuar Ministrit Bushati, nuk e keni pranuar ofertën e OSBE-së, pasi kërkoni të largoni nga detyra ambasadorin Shqiptarë në OSBE, një personalitet me rezultatet të shkëlqyera. Ju, vijoi Bumçi, keni kërkuar të fshiheni përmes kërkesave tuaja për Komitetin e Sigurisë, aldo-bumci-konferencepasi e dini mjaft mirë, që Anglia e ka këtë Komitet deri në fund të këtij vitit dhe Shqipëria nuk mund ta marri këtë komitet kurrsesi pasi vendi ynë nuk i plotëson të gjitha kriteret dhe së fundmi edhe komitetin e të drejtave të njeriut nuk e marrim dot, pasi atë e drejton Norvegjia dhe këtë do ta bëjë edhe për dy vite, siç e ka në marrëveshje me këshillin drejtues të OSBE-së”, akuzoi Bumçi, duke sqaruar se OSBE ka vetë tre Komitete: Sigurinë, Drejtat e Njeritu dhe Ekonominë, kjo e fundit u kërkua t’i besohej Shqipërisë. Ministri Bushati u përgjigj duke deklaruar se diplomacia shqiptare ka korrur mjaft suksese. “Ju e dini se të gjitha selitë me rëndësi të lartë për Bashkimin Europian dhe të organizatave të tjera më të cilat kemi marrdhënie vendosin selitë e tyre të komunikimit në Serbi, por tani Shqipëria po rritet nga ana diplomatike dhe tashmë kemi arritur marrëveshjen që Selia e Fondit të Ballkanit Perëndimor të vendoset në Tiranë, Shqipëri, çka tregon se ne kemi ecur përpara në diplomaci dhe nuk kemi tronditur askënd, duke refuzuar komitetin e ekonomisë në OSBE”, nënvizoi Bushati, duke shtuar se diplomacia shqiptare po ndjek një strategji të qartë, duke shfrytëzuar të gjitha mundësitë të cilat formësojnë mësë miri panoramën e madhe të marrëdhënieve diplomatike të Shqipërisë në përputhje me strategjinë tonë dhe në frymën e mirëkuptimit dhe me partnerët tanë strategjik.

Sakaq, debati në Komisionin e Punëve të Jashtme, lidhur me refuzimin e Shqipërisë për të marrë drejtimin e Komiteti të Ekonomisë dhe Mjedisit në OSBE vijoi për rreth dy orë.

Pas këtij debati, Komisioni i drejtuar nga Arta Dade vijoi me rendin e ditës dhe Ministri i Punëve të Jashtme, Ditmir Bushati prezantoi projektligjin e propozuar nga dikasteri që ai drejton për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin e Shërbimit të Jashtëm, që thelb shkurton disa burokracira të tepërta, që për një vend që aspiron Bashkimin Europian duhet të eliminohen. Pr/ligji në fjalë do të vijoi të diskutohet dhe nesër në komisionin e ligjeve, pasi sipas Ministrit Bushati, veç anës legjislative, ky ligj ka një impakt edhe ekonomik.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button