Ekonomia

Rama : Paketa për bujqësinë synon rritjen e prodhimit dhe eksportit

Kryeministri, Edi Rama, gjatë prezantimit të paketës fiskale për bujqësinë. Foto Florjan Abazi

 Kryeministri shqiptar,  Edi Rama, deklaroi sot se paketa e re fiskale për bujqësinë synon të rrisë proshimin vendas, nëpërmjet mbështetjes ndaj fermerëve dhe krijimin e kushteve që ky prodhim të mbështetet tek dija.

“Paketa për bujqësinë një stimul real për të transformuar këtë sektor që të prodhojë mirëqënie”-tha Kryeministri Rama. Më pas kreu i qeverisë, Rama theksoi se burimi kryesor i prapambetjes ekonomike të Shqipërisë është niveli i dijes. Ai theksoi se Shqipëria nuk do jetë në gjendje të shfrytëzojë si duhet paratë që jepen nga BE nëse nuk ka nivelin e duhur të dijes.

“Nëse Japonia është vendi më i varfër në botë, siç thonë mësuesit ditën e parë të shkollës, sa i përket resurseve natyrore dhe është një nga ekonomitë më të zhvilluara të botës, Shqipëria është e pasur me burime natyrore por një nga ekonomitë më të prapambetura”-tha kryeministri , ndersa shtoi se, kjo në këndvështrimin tim lidhet me nivelin e dijes.

Ministi i Bujqësisë Edmon Panariti, u shpreh se paketa fiskale për bujqësinë synon mbështetjen e prodhimit vendas, rritjen e eksporteve dhe përmirësimin e ekonomisë fermere.

Gjatë prezantimit të paketës fiskale për bujqësinë, që u zhvillua të mërkurën në Tiranë,  ku ishin të pranishëm Kryeministrtri Edi Rama, ministrat e Bujqësisë Edmond Panariti, ai i Ekonomisë Arben Ametaj, zv. ministri i bujqësisë Albana Zusi si dhe ekspertë të fushës, ministri Panariti, renditi një sërë masash që bëjnë pjesë në paketen e re fiskale të bujqësinë dhe që reflektojnë lehtësimin dhe përmirësimin e klimës për zhvillimin e këtij sektori në vendin tonë.

Sipas Panaritit, është hequr 10% e taksës doganore për mbështetjen e blegtorisë, është hequr taksa e qarkullimit për karburantet që përdor peshkimi,  me qëllimin nxitjen e ndërtimin e porteve të peshkimit Ndërsa vëmendje do të marrë mbrojtja e tokës bujqësore dhe pronës private.

Gjithashtu lehtësira fiskale parashikohen për formalizimin e mekanikës bujqësore dhe ulja e kostos së blerjes së tyre

Ndersa ministri Ametaj gjatë fjalës së tij, u ndal në masat që po ndërmerr qeveria në rigjenerimin e ekonominë shqiptare. Sipas Ahmetajt, paketa e bujqësisë vjen pas suksesit që pati paketa për fasonët.

Bujqësia si sektori që jep 20% të kontributit dhe si motor i zhvillimit  kërkoi këtë mbështetej. 20 vite më parë nuk është bërë asgje  dhe pengojnë zinxhirin e vleres

(Vijon…)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button