Amerika

Senati duhet të miratojë sot buxhetin federal që të evitojë një paralizë financiare

Senatorët amerikanë pritet të zhvillojnë sot një seancë të jashtëzakonshme për të miratuar projektbuxhetin prej 1 014 miliardë dollarë shpenzime për vitin 2015, që duhet ta miratojnë para mesnatës për të evituar një paralizë të institucioneve federale.

kongresi-amerikan2Dhoma e Përfaqësuesve e miratoi të enjten në mbërmje këtë ligj të financave të vlefshëm deri në shtator 2015. Por teksti nuk u miratua dje nga Senati, që ka kohë deri të shtunën në mesnatë që ta votojë.

Lideri i maxhorancës demokrate në Senat, Harry Reid, dhe ai i minorancës republikane, Mitch McConnell, shpresojnë të arrinë një marrëveshje që buxheti të mos shtyhet.

Por konservatorët, të zemëruar kur konstatuan se teksti nuk mundësonte bllokimin e planit mbi imigracionin të presidentit Barack Obama, që parashikon regullimin e miliona pesronave pa letra dhe që ata e kundërshtojnë fuqishëm, kërkuan të kenë mundësinë ta ndryshojnë këtë masë.

Por financimi i qeverisë federale skadon sot në mesnatë, dhe Kongresi do të jetë i detyruar të votojë një buxhet provizor afatshkurtër.

Nëse nuk arrihet një marrëveshje sot në mbrëmje, SHBA-ja rrezikon të bier në një “shutdown”, sikurse ndodhi në tetor 2013 kur administrata federale u detyrua të dërgojë në shtëpi me mijëra funksionarë federalë për 16 ditë deri sa u arrit një kompromis buxhetor.

Ky “shutdown” i kushtoi 6,6 milionë dollarë ditë pune të humbura punonjësve federalë të detyruar të rrinë në shtëpi, dhe sipas vlerësimeve të Shtëpisë së Bardhë i kushtoi rreth 2 miliardë dollarë produktivitet vendit.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button