Bota

Shifrat e fundit, pesë shtetet që do vendosin fatin e Amerikës

Ndërkohë që 48 orë nga zgjedhjet tri sondazhe kombëtare nxorën fituese për presidente të SHBA, Hillary Clinton, ekspertët politikë tërheqin vëmendjen për përqendrim në 5 shtetet kyçe që duket se do të jenë edhe përcaktuesit e fituesit.

Al Jazera, shkruan se shtetet vendimtare janë Florida, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia.

Nëse Trump fiton tre nga këto pesë shtete, kemi një tregues të hershëm që na pret një natë e gjatë të martën. Nëse ai fiton katër apo pesë, atëherë Clinton është në telashe të mëdha, shumë të mëdha.

Nëse Clinton fiton tre nga këto pesë shtete, ajo është në gjendje të mirë pasi qendrat në Midwestern, SHBA janë mbyllur. Nëse ajo fiton katër ose pesë, ajo pothuajse me siguri do të fitojë zgjedhjet.

Pse?

Së pari, dhe më e rëndësishmja, këto shtete janë të parët që shërbejnë si tregues i hershëm i favoritit.

Së dyti, ata kanë numër të madh votuesish. Mos harroni, fituesi i këtyre zgjedhjeve nuk është ai që fiton votën popullore. Është kandidati që fiton më shumë vota elektorale. Ju mund të bëni vetë matematikën, pasi duhen 270 vota elektorale.

Shtetet e tjera që duhet të shihen janë: Maine, Wisconsin, Michigan, New Hampshire, Arizona, Colorado, Iowa dhe Nevada.

Garat është aty- aty dhe në qoftë se numërimi i votave zgjedhore del me rezultat të ngushtë, kandidatët do të duhet të kenë parasysh edhe këto shtete. Arizona, me 11 vota elektorale, mund të jetë e rëndësishmja.

Nuk është një garë e ngushtë:

Në këto zona nuk ka pothuajse frikë gare:

Për Trump: South Carolina, Kentucky, Gjeorgji, Texas, Misisipi, Alabama, Luiziana, Arkansas, Misuri, Indiana, West Virginia, Tennessee, Oklahoma, Nebraska, Kansas, Idaho, North Dakota, South Dakota, Montana, Wyoming dhe Alaska.

Edhe pse për shumë është e qartë, prape duhet parë Georgia dhe Texas

Për Klinton: Vermont, Rhode Island, New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Delaware, Maryland, District of Columbia, Illinois, Minnesota, Kaliforni, Oregon, Washington, New Mexico dhe Hawaii.

Utah. Mund të jetë shteti i vetëm që vlen për një kandidat të palës së tretë dhe se ka shumë të ngjarë të përfitojnë Clinton, pasi Utah është tradicionalisht një shtet republikan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button