Bota

BQE-ja me zgjidhjen kyçe për bankat greke

BQEËshtë Banka Qendrore Evropiane e cila do të përballet me valën e parë të “shokut” të efekteve nga referendum grek. Në orët e ardhshme presidenti i saj Mario Draghi do të konsultohet me qeveritë evropiane rreth linjës që duhet të ndjekë kundrejt bankave greke. Këto konsultime mund të sjellin edhe një vendim konkret gjatë takimit të krerëve të eurozonës ditën e martë.

Tashmë mbrëmë ka pasur bisedime midis Draghi dhe anëtarët e tjerë të bordit, si dhe me liderët e organizimit të bankës, në veçanti ato në krye të operacioneve të tregut, menjëherë pas mbylljes së votimeve në Greqi dhe përhapja e të dhënave të para për “jo-në” e fortë, ndërsa këtë mëngjes pritet një takim i bordit, përmes një teleconference, që të vendosin nëse, dhe në çfarë forme, të vazhdojë mbështetja për bankat greke nëpërmjet ofrimit të asistencës emergjente të likuiditetit (ELA).

Mbrëmë ishte në pritje një kërkesë nga autoritetet greke për të rritur tavanin e vendosur javën e kaluar në 89 miliardë euro. Por instituti në Frankfurt shprehet e gatshme për të kontrolluar dhe të përballen me ndikimet, potencialisht shumë më shkatërruese në aspektin sistemik, edhe në frontin që e sheh atë në vijën e parë, të infektimit të mundshëm nga Greqia të pjesës tjetër të eurozonës. Këtu, BQE ka në dispozicion një mjet më të gjerë në përpjekje për të zbutur goditjet. Por , ndodhet aktualisht në “territorin e panjohur”, ku shumë vëzhgues kanë frikë nga një shpërthim i tregjeve si ajo që pasoi nga kolapsi i Lehman Brothers.

Merkel dhe Hollande do të takohen sot për të biseduar për çështjen greke. Ndërsa të martën, dy liderët kanë bërë thirrje për mbledhjen e samitit të Eurozonës. Presidenti francez si dhe kryeministri italian kishin deklaruar orët e fundit se pavarësisht rezultatit, vendi i Greqisë është në eurozonë.

Ndërkohë, opozita gjermane ka kërkuar nga kancelarja Merkel që çështja greke të mos i lihet axhendës së Eurogrupit që fillon sot punimet, por një samiti të lartë të BE-së.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button