Opinion

Cfare vlere kane firmat e miratimit ne parim te ministrit te ekonomise per djegesat

Një pyetje dhe pak koment

Nga Irena Beqiraj

Në vitin 2013, meqë Ministër i Financave u vu një burokrat i kujdesshëm si Profesor Shkëlqim Cani, për herë të parë vendimmarrja për investimet publike ku futeshin edhe koncensionet ose çdo vendim që lidhej me llogarinë e shpenzimeve kapitale iu hoq Ministrit së Financave dhe iu kalua me Vendim të Këshillit të Ministrave Ministrit të Ekonomisë, Ahmetajt.

Pra, për herë të parë Ministri i Financave kujdesej për tavanet buxhetore të çdo ministrie, për mbarëvajtjen e buxhetit, por lista e investimeve, ku e si do të investohej miratohej nga Ministri i Ekonomisë. Pra atij iu dhanë të gjitha kompetencat e Ministrit të Financave dhe ai shërbente si personi autorizues i investimeve publike. Domethënë një ” JO” e tija e hiqte përfundimisht një projekt nga lista e investimeve, sikundër një “PO” e tijë e bënte atë pjesë të investimeve të buxhetit të shtetit. Ministri i Financave në këto kushte kujdesej që cdo projekt tē ishte brenda tavanëve buxhetorë afatmesmë edhe të mos krijonte risqe shtesë në buxhet .
Kompetencat e miratimit te listës së investimeve u kthyen aty ku duhej të ishin, pra tek Ministri i Financave në Shkurt të vitit 2016 kur hoqën Profesor Shkëlqim Canin, dhe në krye të ministrise erdhi “punëmbaruari” Ahmetaj! Pra ato ishin eskluzivitet vetem i Ahmetajt.
Madje në Ministrinë e Financave në vitin 2016, ngaqë shpenzimet kapitale ose investimet lëviznin bashkë me Benin megjithëse nuk realizoheshin, filluam edhe të kendonim:
“Ky ministër merr me vete
investimet kudo shkon,
kanë tre vjet që s’realizohen,
por prapë Beni menaxhon!”
Cfarë vlere ka miratimi në parim kur ministri i ekonomisë ka pasur kompetenca te plota edhe ku pa miratimin e tij keto projekte nuk do ishin kurrë në asnjë listë nuk do shumë njohuri juridike për tu kuptuar . Vetëm ndonjë analist i gjithëditur mund të ngatërohet !

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button